Daan Markwat. Foto: Jaap Ruizeveld
Daan Markwat. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Adri van der Laan

'Met inzet en door hard te werken wil ik mijn credits gaan verdienen'

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Ik vind het een mooie uitdaging. Ik heb er naar uitgezien. Heb grote interesse in de actuele onderwerpen die in onze gemeente spelen en wil graag daarvoor als gemeentebestuurder verantwoordelijkheid dragen. De manier waarop Piet Koningswoud aan zijn functie invulling gaf kan ik niet kopiëren. Wel zal ik mij inzetten om - zoals hij dat ook deed door hard te werken - mijn credits te verdienen". Aan het woord is Daan Markwat, die donderdagavond is geïnstalleerd als SGP-wethouder in het college van b. en w van de gemeente Goeree-Overflakkee. Hij neemt de plaats in van de op 14 april plotseling overleden wethouder Piet Koningswoud.

Door Jaap Ruizeveld

Daan Markwat beseft dat zijn wethouders-functie, zeker in het begin heel pittig wordt. Het is bovendien een 80% -deeltijdbaan. Bij de uitvoering van zijn nieuwe werkzaamheden zal de rekensom van die 80 procent heus niet altijd kloppen. Maar hij is gewend om flexibel te werken. Op basis van gevoerd overleg in het college over haalbaarheid enerzijds en afspraken in de organisatie van zijn bedrijf anderzijds, moet het gaan lukken. Het is ook een praktisch gegeven, voegt hij er aan toe. Op dit moment kan ik niet geheel uit de zaak weg. Daan Markwat is directeur en mede-eigenaar van IC-Automatisering bv.

Prioriteiten leggen

De nieuwe wethouder ziet veel samenwerking en afstemming in de verschillende portefeuilles binnen het college. Hij vertrouwt ook op onderlinge support. In principe zullen er geen grote wijzigingen ontstaan. Wel is afgesproken dat Cultureel Erfgoed met bijbehorende zaken onder collega Gerrit de Jong valt. In de komende periode wil Markwat zich zo snel mogelijk inwerken in die dossiers die de hoogste prioriteit vragen. Hij vindt het een voordeel dat hij in de eilandpolitiek al wat langer meeloopt. Je hebt als raadslid ontwikkelingen op beleidsvelden meegemaakt en je blijft ook gericht op onderwerpen die je in die hoedanigheid bestudeerde en volgde.

Tot elkaar komen

Markwat uit zich als een bestuurder die wil discussiëren op basis van goede argumenten. Hij noemt het belangrijk om samen, raad en college, betrokkenen bewoners en instellingen, tot positieve afspraken te komen. Ook in moeilijke zaken aan te sturen op een vorm van samenwerking waarin je tot elkaar komt. "Ik zoek niet naar de verschillen. Ik zoek naar de overeenkomsten en op basis daarvan wil ik in het belang van gemeente en betrokkenen toewerken naar compromissen. Houd de dialoog in stand is een insteek die problemen, soms al in een vroegtijdig stadium, voorkomen".

SGP

"Als SGP-wethouder zal ik, evenals tot voor kort als raadslid, vanuit de principes van onze partij opereren. Met respect voor een ieder. Zo lever je je inbreng en zoek je - zoveel mogelijk - naar gezamenlijke besluiten en naar oplossing van vraagstukken. Het duale stelsel heeft de positie van college en gemeenteraad duidelijk bepaald. B. en w . vormen het dagelijks bestuur van de gemeente. De raad heeft een eigen taakinvulling. Samen dienen zij zich echter in te zetten voor het belang van de totale gemeenschap".

Proces

Dat het proces rond de kandidaatstelling wellicht voor buitenstaanders langer heeft geduurd dan verwacht is volgens Markwat duidelijk uit te leggen." Het proces is - ook in tijd - uiterst zorgvuldig afgewikkeld. Met respect voor de overleden wethouder Koningswoud en de portefeuille die hij beheerde. Uiteraard moest de post worden ingevuld. Maar de situatie was nu zo anders. Zo onwerkelijk, zo plotseling, zo verdrietig. Normaal wordt over deze onderwerpen vooraf nagedacht. Emoties moesten ook hun plek krijgen. Binnen de fractie die leidend is,werd het onderwerp goed besproken. Er zijn kaderstellende opmerkingen gemaakt. Inzet was een eilandelijke kandidaat. Uit de fractie. Wie kon aan de voorwaarden voldoen? Voor wie was het mogelijk de functie ook in de praktijk in te vullen? Zorgvuldigheid gold als leidraad zegt Markwat, die desgevraagd aan geeft dat er meerdere kandidaten voor de functie waren.

In 10 jaar groeide politieke ambitie en ervaring

Daan Markwat is 42 jaar. Getrouwd en vader van zoon Laurens (13) die zojuist het eerste jaar op de Prins Mauritsschool afrondde. Vanaf 2006, dus bijna 10 jaar, is Daan actief in de politiek. Begonnen in de raad van Dirksland als fractielid voor de SGP. Hij behartigde er de portefeuille Grondgebied en Economische Zaken, waaronder ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en milieu. "Ik kwam in de volksvertegenwoordiging toen (onze nu op 14 april overleden) Piet Koningswoud doorschoof omdat hij bij de collegevorming tot wethouder werd gekozen. Dat bleef allemaal zo tot 2010. Toen werd ik fractievoorzitter en later SGP-lijsttrekker bij de verkiezingen. Koningswoud was onze kandidaat-wethouder. Hij ambieerde geen raadszetel. Tot aan de gemeentelijke herindeling, januari 2013, bleef ik leider van de 4 leden tellende SGP-fractie in de raad van Dirksland",

Bestuurskracht en herindeling

"In die periode was ik best intensief bezig met de politieke ontwikkelingen richting de herindeling", vertelt Markwat. "In Dirksland hadden wij al snel de conclusie getrokken dat de bestuurskracht van de kleinste gemeenten, en laat ik me beperken tot Dirksland, niet toereikend was voor de toekomst. Daarom hebben wij in alle geledingen waar wij toegang hadden uitgedragen dat er maar één strategische oplossing mogelijk was en dat hield herindeling van de 4 eilandgemeenten in tot één nieuwe eilandgemeente Goeree-Overflakkee. Ik heb in die voorbereidingsfase steeds meegedacht in de klankbordgroep die op de hoogte werd gehouden van spelende ontwikkelingen. Ik was intensief betrokken bij commissies en dan krijg je al zoveel affiniteit met die herindeling in het voorbereidingscircuit dat ook voor mij duidelijk de ambitie was gegroeid om vanaf 2013 in de nieuwe gemeente daar ook een plaats in te nemen.

Intensief betrokken

Er zijn vervolgens in onze partij afspraken gemaakt met kandidaten. Zo belandde ik op de definitieve lijst voor de raadsverkiezingen, met de bekende fantastische stembusuitslag van 9 zetels voor de SGP. Vandaar uit kun je werken aan een gedegen fractie in de raad van Goeree-Overflakkee. Met daarbij de wetenschap dat wij 2 kandidaten (Tollenaar en Koningswoud) voor het college van burgemeester en wethouders konden leveren. Kees van Dam werd de raadsfractievoorzitter en ik plaatsvervangend fractievoorzitter. In de coalitiebesprekingen en bij de vorming van het college ben ik intensief betrokken geweest. Je zit op die momenten dicht tegen het reilen en zeilen van een dagelijks bestuur aan.

Kennis verwerven

Binnen de SGP-fractie in de fusiegemeente Goeree-Overflakkee richtte ik me op een groot deel van de beleidsvelden die ik ook in Dirksland al oppakte. Bestuurlijke zaken, openbare orde en veiligheid kwamen er bij. Ook dat pakket werd verbreed met duurzaamheid / windenergie. Een integraal zeer omvangrijk dossier. De windmolens, de provinciale opdracht. De uitspraken en moties van de raad. Laat het duidelijk zijn dat doe je met elkaar. Er zijn veel overlegronden. Daarin verwerf je veel kennis en die kan je hanteren bij onderwerpen die weer raakvlakken hebben met genoemd dossier".