Op reis met uw medicijnen

Momenteel hoeft er niemand vanwege de temperaturen naar zonnige oorden. Tenzij dat is om wat af te koelen. Maar voor diegenen, die wel op reis gaan, hier wat belangrijke tips.

Op reis met medicijnen, daar komt veel bij kijken. Als u naar het buitenland gaat, kan het zijn dat u vaccinaties nodig heeft. Informeer hier tijdig voor bij uw arts. Ook kunt u kijken op www.gezondopreis.nl. Via die site kunt u ook zien bij welke artsen op het eiland u terecht kunt voor advies en vaccinatie(s). Ook als u daar geen patiƫnt bent, kunt u daar terecht voor zo'n advies en vaccinatie(s).

Als u medicijnen gebruikt is het altijd verstandig een reisdocument aan te vragen bij uw apotheek. Dit is een overzicht met alle medicatie die u gebruikt en wordt gratis verstrekt. Bij sommige medicijnen is het belangrijk deze niet in de koffer te doen ivm de temperatuur in het ruim. Zo mag bijvoorbeeld insuline niet bevriezen, dus hou dit in het vliegtuig in de handbagage! Met veel tijdverschil kunnen er vragen zijn over inname tijdstippen. Voor advies kunt u natuurlijk altijd bij uw apotheek terecht. Wat ook belangrijk is om te beseffen, is dat als u bepaalde middelen gebruikt die onder de zogenaamde opiumwet vallen, u een speciale verklaring nodig heeft als u de grens overgaat. Ook voor de medicijnen die onder de benzodiazepines vallen zijn vaak extra verklaringen nodig. Binnen de 'Schengen landen' kan worden volstaan met een zogenaamde 'Schengenverklaring'. Zelfs voor deze verklaring moet u op een aanvraagperiode van 4 weken rekenen. De arts en apotheek kunnen een deel invullen, waarna deze verklaring door een speciale instantie moet worden goedgekeurd. Op de website www.hetcak.nl kunt u de verklaring vinden bij het onderwerp 'geneesmiddelen mee op reis'. Ook kunt u daar per land kijken welke verklaringen er nodig zijn. Soms moet er goedkeuring worden verstrekt via de ambassade van het betreffende land, dan kan het soms zelfs langer duren dan vier weken. Wellicht heeft u er nooit bij stil gestaan en in veel gevallen zal het niet worden gecontroleerd. Maar mocht dat wel gebeuren en er is geen verklaring en reisdocument, dan kunt u flinke problemen krijgen en het laatste dat we willen tijdens een vakantie, zijn problemen. Het is beter om dan maar een probleem te maken van de luidruchtige andere vakantiegangers of die andere Nederlanders, die de caravan een stuk minder onder controle hebben dan u zelf. Het beste is overigens om u tijdens de vakantie zo min mogelijk te storen aan anderen en lekker te genieten. Vergeet overigens niet om goed te smeren en u te beschermen tegen de zon. Voor mij duurt het nog even, maar als het mooi weer wordt dan kijk ik er ook zeker weer naar uit.

Heeft u vragen over uw geneesmiddelen, over bijwerkingen of over het gebruik ervan. Neemt u dan gerust contact op met de apotheker. Ook is het mogelijk om uw medicijnen samen met u allemaal uitgebreid door te nemen.

Column Boudewijn van den Aarsen, apotheker