Kustgebieden op Eilanden steeds relatief koel

Vorige week meldde ik al dat er een gerede kans was op een zeer warme zomerperiode.
De afgelopen dagen zinderde Nederland al en dat zinderen duurt tot pakweg zondag. Mogelijk dat het terug warm tot heet wordt (tijdelijk) vanaf die zondag, maar dat is nog niet helemaal zeker.

We stevenen af op een klassieke hittegolf. De laatste dateert uit juli 2013, maar de huidige hitteperiode is van meer kaliber met ook hogere temperaturen in een groot deel van de Benelux.
Woensdag en donderdag steeg de temperatuur tot richting de 36 graden. In de kustgebieden van de Eilanden stak een verkoelende zeewind op. Deze is er ook vrijdag en zaterdag nog. Dit houdt in dat we hier geen bijzonder hoge temperaturen meer krijgen deze week. De 30 graden wordt niet gehaald.

Vooral ook de nachten zijn bijzonder zwoel geworden met na middernacht soms nog 25 graden.
De nacht naar donderdag was op een aantal plaatsen in de randstad de warmste die ooit is gemeten.

Op met name zaterdag zouden enkele flinke buien langszij kunnen komen die de overgang markeren naar een frissere zondag. Bij een aanlandige wind en de zon erbij is het dan beslist aangenaam.

Op de zondag zal (de middagperiode) het met ongeveer 22 graden prima zijn in onze contreien.
De eerste hittegolf van juli 2015 is vrijwel zeker al met al. Officieel moet het dan vijf keer op rij minimaal 25 graden worden waarvan tenminste drie keer meer dan 30. Als de temperatuur overdag blijft steken bij 24,9 graden in een reeks van bijvoorbeeld tien dagen waarbij het steeds meer dan 30 graden wordt, vervalt de hittegolf. Het criterium is dus nogal streng. De 'gebruiker' van het weer zal het overigens 'worst wezen' of het nu toevallig op een enkele dag net onder die 25 graden wordt. Maar statistisch en weertechnisch bekeken is het wel handig als je met goede en afgebakende criteria werkt.

Waarschijnlijk blijft het weer ook op de langere termijn min of meer zomers tot wellicht wederom tropisch. Er is begin nieuwe week dus toch nog weer kans op een korte hitte-opstoot met wederom maxima van rond de 30 graden. Wel neemt de onstabiliteit dan weer eens belangrijk toe.