De ondertekenaars van het contract, voor zover donderdagmiddag aanwezig. Foto: Hans Villerius
De ondertekenaars van het contract, voor zover donderdagmiddag aanwezig. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Jeugdhulporganisaties willen onderlinge verbinding bij 'niet pluis gevoel'

MIDDELHARNIS – In de Rabobankzaal in het Diekhuus werd donderdagmiddag 1 juli een convenant met betrekking tot jeugdzorg ondertekend. Wethouder Gerrit de Jong, diverse jeugdhulporganisaties, huisartsen en andere professionals zetten hun handtekening, of zullen dat nog doen, onder het document dat specifiek gaat over het gebruik van de Verwijsindex voor Risicosignalering Jeugdigen.

Door Hans Villerius

Er was ingezet op een ontvangst van niet minder dan 150 genodigden. Vandaar dat voor de ondertekening de Rabobankzaal was gereserveerd. In werkelijkheid kwam slechts een klein gezelschap naar deze gelegenheid. Hier werd nog eens ingegaan op hoe met genoemde Verwijsindex moet worden omgegaan.

Hernieuwd

De Verwijsindex voor Risicosignalering Jeugdigen is niet nieuw. Vijf jaar geleden werd hiervoor al een convenant ondertekend, bij de start van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Wethouder De Jong sprak donderdagmiddag dan ook over een "hernieuwd convenant" dat ondertekend zou worden. "De Verwijsindex moet nog eens goed worden neergezet", zo gaf hij daarbij aan. De index heeft tot doel om professionals die hulp verlenen aan hetzelfde kind met elkaar in verbinding te brengen. Dit om te voorkomen dat ze niet van elkaar afweten wanneer ze aan hetzelfde kind hulp verlenen waardoor dan ook niet met elkaar wordt afgestemd.

Niet pluis

De wethouder verduidelijkte een en ander aan de hand van een 'niet pluis gevoel' dat je hebben kunt naar aanleiding van wat je bij een kind waarneemt. Hiervan kan melding worden gedaan in de Verwijsindex, zonder daarbij aan te geven om wélke zorgen het gaat. Dus niet wát, maar alleen dát. Als ook anderen die met hetzelfde kind te maken hebben een 'niet pluis gevoel' hebben, kunnen ook zij dat melden in de Verwijsindex. In geval van meerdere signaleringen rondom hetzelfde kind, of van kinderen van dezelfde ouders of die op hetzelfde adres wonen, kan dan tijdig actie worden ondernomen. En omdat de verschillende partijen hierover via de Verwijsindex met elkaar in contact werden gebracht, weten ze van elkaar af en kan er eenduidig worden geacteerd. Uiteraard worden in principe ook altijd de ouders op de hoogte gebracht van het inzetten van de Verwijsindex.

Lees verder op pag. 3