Afbeelding
Foto: pr

Neem en Lees

Verlaat niet wat Uw hand begon

'Verlaat niet wat Uw hand begon', zijn overdenkingen bij bijzondere dagen, opgetekend door ds. W.C. Lamain, een bekend en geliefd predikant in de Gereformeerde Gemeenten en daarbuiten. Kenmerkend voor zijn prediking zijn de kernwoorden: eenvoudig en gunnend. De harten van Gods kinderen werden geraakt, als hij sprak naar het hart van Jeruzalem. Voor velen mocht hij in woord en geschrift het middel zijn tot bekering of nader onderwijs. Deze twaalf overdenkingen hebben betrekking op de kerkelijke gedenkdagen. Het onderwijs is Schriftuurlijk-bevindelijk, niet in het minst door de praktijk van het geestelijke en ambtelijke leven. Ds. P. Blok voorzag deze uitgave van een 'Ten geleide'. Ds. W. C. Lamain (1904-1984) diende de Gereformeerde Gemeenten van Leiden, Rotterdam-Zuid, Rijssen-Wal en de Netherlands Reformed Congregations van Grand Rapids. De eerste druk verscheen bij J.P. van den Tol te Dordrecht, de 2e druk bij Den Hertog Houten. Het ISBN nummer is 9.789.033.126. 765, het boek bevat 206 pagina's en kost € 19.90.

Ds. Blok zet zijn ten geleide in met de woorden uit Spreuken 10:4: De gedachtenis des rechtvaardigen zal tot zegening zijn. Hier geeft de Heilige Geest getuigenis over het leven van Gods kinderen en knechten. De kanttekening geeft nader onderwijs over de betekenis van deze tekst: 'dat is, dient hem tot prijs en een eerlijk nagerucht, als men van hem óf absent, óf ook dood zijnde, gewag maakt.' Met vrijmoedigheid kunnen en mogen wij dit zeggen van onze onvergetelijke vriend en broeder in de bediening, ds. W.C. Lamain.

De overdenkingen gaan over de volgende onderwerpen: na de jaarwisseling, een verbodsdag uitgeroepen, aan de vooravond van Christus' komst in de wereld, de geboorte van Christus, soms valt het nog mee, op weg naar de oplossing, een verrassing, maar geen oplossing, die niet zijn geschreven, Hemelvaartsdag, Dankdag, moeilijke dagen en aan het einde van het pas begonnen jaar.

Deze herdruk zal zijn weg wel vinden. Neem en lees.

Dagelijks manna

Dagelijks manna is een dagboek bij de Bijbel, geschreven door wijlen ds. I. Kieviet. De dagboekstukjes zijn genomen uit de meditaties die ds. Kieviet als eindredacteur schreef voor het Gereformeerd Weekblad. De selecties zijn zorgvuldig gekozen, zonder de oorspronkelijke context geweld aan te doen. Er is ook rekening gehouden met het kerkelijk jaar en voor elke dag is een schriftlezing toegevoegd. In de hervormd-gereformeerde kring had ds. Kieviet een vooraanstaande plaats. Hij was bijna dertig jaar predikant in Baarn. Tevens was hij eindredacteur van het Gereformeerd Weekblad. Ook in bevindelijke kringen buiten de Nederlandse Hervormde Kerk had en heeft men waardering voor Kieviets werk.

Dhr. R.F. Rebel uit Capelle aan den IJssel schreef een ten geleide. Hierin is ook een korte levensbeschrijving opgenomen. Verschillende keren is ds. Kieviet ernstig ziek geweest. Op 7 juli 1950 heeft hij voor het laatst de kansel beklommen en preekte hij over Ps. 62: 2: 'Immers is mijn ziel stil tot God; van Hem is mijn heil.' In enkele jaren werd zijn lichaam afgebroken en hij stierf op 4 juni 1954. Op 9 juni 1954 is hij begraven. Terwijl de kist naar het graf werd gedragen, zong men Ps. 116: 4, 5 en 11. De kist werd gedragen door een achttal predikanten. Op de begraafplaats werd nog gezongen: Ps. 87: 5 en na het dankwoord Ps. 68:2.

De titel van dit dagboek is niet nieuw, want deze uitdrukking is volledig gebaseerd op Gods Woord. Zelf schreef ds. Kieviet daarover: 'De Heere Jezus neemt, zoals dikwijls het geval was, aanleiding uit het stoffelijke om over geestelijk dingen te handelen. De spijs die Christus geeft is geestelijk, tegenover het manna dat vergaat, ook als was het manna brood uit de hemel. Christus is het Manna Dat uit hemel is neergedaald en Die aan de wereld het leven geeft. Het geloof ziet hier het Licht der wereld, het Brood des levens, het water uit de Rots, het Manna, dat verborgen was. Het geestelijk leven kan alleen gevoed worden door Hem. De ware kinderen ontvangen het Brood des levens en eten het verborgen Manna. De genade maakt onderscheid naar het ondoorgrondelijke welbehagen van God.'

De heer Rebel acht de uitgave van dit dagboek belangrijk, opdat de zuivere, bevindelijke waarheid, zoals weergegeven in dit dagboek, bewaard blijft voor het nageslacht.

Per dag is één bladzijde per meditatie, die in twee kolommen is weergegeven: helder en overzichtelijk. Uitgegeven bij den Hertog onder het ISBN nummer: 9. 789. 033. 126. 857 en kost € 19,50

Naast de vele dagboeken is deze uitgave het waard om aangeschaft en gelezen te worden.
Een lijvige en goedogende uitgave, die zijn weg wel zal vinden, niet in het minst om de inhoud.

B.S. VAN GRONINGEN

Afbeelding