De 100-jarige mevrouw Podobsky kreeg deze week de burgemeester op verjaardagsvisite. Foto: Hans Villerius
De 100-jarige mevrouw Podobsky kreeg deze week de burgemeester op verjaardagsvisite. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Mevrouw K. Podobsky-Schoute 100 jaar

DIRKSLAND – 's Werelds liefste oma. Getooid met een sjerp die deze waardevolle titel vermeldt, zat mevrouw Lini Podobsky-Schoute dinsdag 30 juni in de recreatiezaal van serviceflat Vroonlande te Dirksland haar honderdste verjaardag te vieren. Klein- en achterkleinkinderen waren er ook bij, want – zoals de sjerp vertelde – oma heeft een heel warme plek in hun hart. Ze hadden op de sjerp hun namen geschreven, om de onderlinge band nog eens extra te onderstrepen. En ook waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker, die deze middag de eeuweling met een felicitatiebezoek vereerde, werd gevraagd zijn handtekening eraan toe te voegen.

Door Hans Villerius

Ze woont nog maar betrekkelijk kort in Nederland, mevrouw Podobsky. Van haar honderd levensjaren heeft ze alleen de laatste vijftien jaar haar thuis in Holland gehad. Ze werd geboren en groeide op in Oostenrijk. Bij haar vader thuis, in de Zaanstreek, runde de familie een chocoladefabriek. Toen het bedrijf in Oostenrijk een nevenvestiging wilde beginnen, was aan haar vader de eer die daar op te gaan zetten. Als jonge Hollander vestigde hij zich in het verre land en bouwde hier zijn verdere leven op. Hij trouwde er en kreeg vier dochters, met de 100-jarige van nu als oudste. Na haar schooltijd – op het gymnasium – werkte ze met haar vader samen in de Oostenrijkse chocoladefabriek. Later volgde ze haar vader op en had zij de leiding over het bedrijf. Eind jaren dertig trouwde ze met een Tsjechische man. Tijdens de Tweede Wereldoorlog echter moest hij onder de wapens en kwam hij aan het Russische front terecht, waar hij in 1942 sneuvelde. Lang is ze dus niet getrouwd geweest. Eén dochter werd bij hen geboren, maar zij is in 2009 ook overleden. In de tientallen jaren die volgden heeft mevrouw Podobsky haar schouders onverminderd onder het runnen van de chocoladefabriek gezet. Ook toen de fabriek verkocht werd en het gebouw aan diverse ondernemers verhuurd werd, regelde zij dit allemaal. Later gaf ze haar krachten aan het verzorgen van één van haar zussen, die ongetrouwd is gebleven en nimmer van de zijde van mevrouw Podobsky is geweken, dus ook niet toen zij in 2000 naar Nederland kwam. Altijd waren ze samen en toen deze zus overleed was dit de derde die haar ontviel en aan wie ze zich juist zo zeer verbonden wist. Na haar vestiging in Nederland woonde mevrouw Podobsky aanvankelijk aan de Onwaardsedijk in Dirksland. Toen ze meer zorg nodig kreeg, maar toch nog in staat was zelfstandig te wonen, is ze naar Vroonlande verhuisd. Ze doet nog zo veel mogelijk zelf. Ze is niet meer zo goed ter been, maar daarvoor gebruikt ze een rollator. Gehoor- en gezichtsvermogen zijn ook niet meer optimaal, maar verder is de 100-jarige nog goed gezond en helder en scherp van geest. Drie maal per week geniet ze van de dagbesteding die in Activiteitencentrum Reginahof geboden wordt. En als haar uit de krant voorgelezen wordt dat één van haar kleindochters hier op 't eiland weer super heeft gescoord tijdens een zwemwedstrijd, dán geniet ze helemaal!