Afbeelding
Foto: pr

Voor u gelezen

De belofte

Ann Weisgarber
2015, Uitgeverij Mozaiek
312 blz., € 19,90
ISBN 9789023 994893

Catherine is een begaafd pianiste en leidt een luxe leven in Dawton. Aan haar carrière komt een abrupt einde als een groot schandaal aan het licht dreigt te komen. Ze slaat op de vlucht en verlaat haar geboortestad om zich hals over kop in een huwelijk te storten met een vroeger jeugdvriendje, de Texaanse veeboer Oscar. Hij is vader van de vijfjarige André en sinds kort weduwnaar.

Oscar vraagt Catherine schriftelijk ten huwelijk na een korte correspondentie. Na een lange reis arriveert Catherine op het eiland voor de Texaanse kust waar zich de veehouderij van Oscar bevindt.

In Galveston ondervindt ze de moeilijkheden die het zorgen voor een rouwende kleuter met zich meebrengt en komt ze er steeds meer achter dat Oscar en zij elkaar amper kennen. En daar is ook nog Nan, de huishoudster, zij beloofde de moeder van André op haar sterfbed te zorgen voor haar zoon.

Nan zit, net als André, niet bepaald te wachten op de komst van Catherine. Catherine weet niets van het boerenleven en kan zich slechts met moeite staande te houden in het verzengend hete klimaat van het afgelegen eiland. Oscar probeert het Catherine zoveel mogelijk naar de zin te maken en de verstandhouding tussen hen groeit.

Toch ligt er een schaduw over hun huwelijk. Catherine draagt voortdurend de angst met zich mee dat haar echtgenoot het geheim dat ze met zich meedraagt zal ontdekken.

Terwijl ze worstelt met haar verleden en tegelijkertijd probeert zich zo goed mogelijk aan te passen aan haar nieuwe leven zet een verwoestende orkaan alle verhoudingen opnieuw op scherp.

Ann Weisgarber schreef een bijzonder verhaal over liefde, vergeving, verborgen geheimen en verlies. Als een rode draad loopt de belofte aan een stervende vrouw door het verhaal. Het verhaal is knap opgebouwd en heeft een onverwachte afloop. Afwisselend vertellen de hoofdpersonen, Catherine en Nan, hun verhaal. Het is boeiend om te lezen hoe beide vrouwen heel verschillend tegen dezelfde gebeurtenissen aankijken.

An Weisgarber baseerde het verhaal van Catherine en Nan op ware gebeurtenissen. Op 8 september 1900 trof de Amerikaanse stad Galveston en het omringende eiland een van de grootste natuurrampen van de twintigste eeuw. De stad die bijna 38.000 inwoners telde, werd overspoeld door een watermassa met een hoogte van tweeënhalve tot vierenhalve meter. Duizenden inwoners kwamen tijdens deze orkaan om het leven.

Weisgarber is docente sociologie op een Amerikaanse universiteit en werd voor 'De belofte' genomineerd voor de Orange Price.