Onderzoek protestanten

In ons land moeten protestanten zichzelf onderzoeken, of bij hen antisemitische gevoelens of sentimenten in hun geschiedenis voorkomen. Ik las in 't zomernummer van Wapenveld een artikel van de VU-historicus dr. B Wallet. Volgens hem laat de protestantse traditie zien, dat heel wat leidende gereformeerde theologen anti-Joodse ideeën er op na houden en zelfs theorieën van samenzwering hebben verkondigd. Om een voorbeeld te noemen: de zeventiende-eeuwse theoloog Voetius omschreef de Joden als hebzuchtig, wellustig, trots en ook hypocriet.

Een oproep

Verschillende vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap hebben kort geleden de Protestantse Kerk in Nederland ertoe opgeroepen, om in het kader van vijfhonderd jaar Reformatie zich te distantiëren van vooral anti-Joodse uitlatingen van Luther! Aanvankelijk heeft hij de Joden nog vriendelijk behandeld. Maar toen zij de Christus der Schriften niet wilden aannemen, heeft zij zich over hen verwijderd en opgeroepen tot vervolging.

Israël is Gods volk

In het laatste der dagen, als de Evangelie-boodschap vanuit dit volk de wijde wereld is ingegaan, zullen nog veel Joden de Heiland belijden. En in heel wat doop-diensten wordt nogal eens gezongen het vierde vers van Psalm 87. Daarin wordt beleden 'God zal ze zelf bevestigen en schragen.. hen tellen als in Isrel ingelijfd en doen de naam van Sions kind'ren dragen'

Hoeveel Messias-belijdende Joden zijn er nu al? Het aantal zal nog groter worden en zijn!

DS. W. CHR. HOVIUS