Afbeelding
Foto: Archief

Fa. P. Westhoeve & Zn., Ouddorp al 40 jaar vooraan

In het zakenleven is het niet belangrijk wat je vandaag verdient maar wat je morgen kunt bereiken", is de stelregel van dhr. P. Westhoeve te Ouddorp wanneer hij een bedrijf heeft opgebouwd dat tot ver in de regio grote bekendheid geniet. Veertig jaar geleden was die grote vlucht nog niet te voorzien, wel was het duidelijk dat dhr. Westhoeve het electriciteitsvak ,,in de vingers had" en samen met wat doorzettingsvermogen en een vrouw die de winkel dreef bleek dat voldoende om te slagen. Vandaag jubileert Etektro Technisch Installatiebureau P. Westhoeve & Zn., gelijktijdig met de herdenking van het 40-jarig huwelijk van Piet en Jobje, zoals ze in Ouddorps volksmond worden genoemd.

Van kindsbeen af heeft dhr. Westhoeve het vak in de vingers gehad en zo gauw dat mogelijk werd vertrok hij naar een oom in het Brabantse Wijk en Aalburg om daar ook wat praktische kennis op te doen. In drie maanden tijds had dhr. Westhoeve het daar bekeken nadat hij in de korte periode geheel zelfstandig installaties had aangelegd. Toen in oktober 1930 ook Ouddorp van electriciteit werd voorzien konden direct al tachtig woningen worden aangesloten waarin de electrlclteitsinstalla­ tie al was aangelegd, een deel daarvan had dhr. Westhoeve met zijn eenmansbedrljf voor zijn rekening genomen.

Op de Palmstee had dhr. Westhoeve zijn keus gevonden al moest ze het zich wel getroosten dat ze de aandacht van de verloofde met zijn studieboeken moest delen. Toen ze op 3 juli 1930 in het huwelijk traden betrokken ze een woning aan de Hazersweg waar de grondslag voor het eigen bedrijf werd gelegd. Een slaapkamertje werd ingericht als winkel en de smalle ramen deden als etalage dienst. Veel opbergruimte was er niet met als gevolg dat Iengtes buis van 3 meter voor een niet onbelangrijk deel buiten het ,,magazijn"' staken. Letterlijk en figuurlijk kwam er al spoedig veel werk aan de winkel en dhr. Westhoeve greep zijn kans toen er in de Weststraat een oud pand te koop kwam. Hij liet het afbreken en zette er een nieuwe woning met winkel en werkplaats, dat was omstreeks 1935.

Later werd een verbouw nodig en nog later werd een schuur en een slop aangekocht waardoor het bedrijfspand haar omvang kon krijgen zoals ze dat nu heeft. Aan de zijde van de Weststraat is nu een prachtige winkel, waarin een royaal assortiment electrische apparatuur en lampen aanwezig is. Achter het bedrijf is de werkplaats en service ruimte met het magazijn. Mevr. Westhoeve heeft in de voorbije veertig jaar steeds de huishoudelijke artikelen verkocht waarbij de grotere stukken waarvoor een technische kennis nodig was aan dhr Westhoeve en sinds 1953 ook aan zoon Job werden overgelaten. Ook Job Westhoeve die in Rotterdam aan de MTS studeerde doet zich kennen als iemand die zijn vak volkomen meester is.

En dat terwijl de ontwikkelingen elkaar in versneld tempo opvolgen. De fa. Westhoeve heeft daarom ook onderkend dat voor de diverse onderdelen uit het bedrijf specialisten nodig zijn met als gevolg dat het personeelsbestand tot 14 man Is uitgebreid. Zelf gaat dhr. P. Westhoeve wat afstand nemen om de bedrijfsvorming inclusief in- en verkoop geheel aan zijn zoon over te Iaten. Hij is ook de promotor van de specialiteit die de fa. Westhoeve zich op het gebied van scheepsinstallaties heeft verworven, waarom de fa. Westhoeve terecht ,,technisch Installatiebureau voor, land- en scheepsinstallaties" mag heten. Voor het aanleggen van scheepsinstallaties is een vaste ploeg van 4 man geformeerd die momenteel in den Helder de nieuwe G.O. 28 installeert.

De stelregel van dhr. Westhoeve, aan het begin van dit artikel genoemd, deed de heren Westhoeve ook vorig jaar besluiten deel te nemen aan de stichting van de Massa Markt en ook dit besluit is juist gebleken. Uit heel Flakkee komen de kopers van radio's, T.V.'s, afspeel apparatuur, wasautomaten , fornuizen, koelkasten, vrieskisten enz. enz., aangetrokken door de gereduceerde prijzen en de bekend geworden snelle service. Ook na veertig jaar heeft de fa. Westhoeve getoond de bakens te kunnen verzetten wanneer de tijd en de ontwikkeling, maar meer nog de consument daarom vraagt.

Daarom van harte gelukgewenst.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 3 juli 1970