Afbeelding
Foto:

Zwoegen en Zweden

Tips voor vakantiegangers: Spanje niet in.
Meyles

Pas maar op dat je niet op een Rus landt, want ook zij zien Nederland als een potentieel toeristisch oord om te bezoeken tijdens hun vakantieweken. Nederlanders trekken weg, grensoverschrijdende toeristen vullen de leegtes en doen ze overstromen. De Ouddorpse stranden zullen weer volstromen met duinen trotserende Duitsers en bij de bakker verkopen gaan de komende maanden 'baquettes' in plaats van stokbroden over de toonbank. Zet bovendien je zonnebril maar op tegen de oogverblindende flitsen uit Chinese high-tech kiekjesproduceerders.

Denk je het allemaal gehad te hebben, komen er ook nog ladingen studenten van heinde en verre, terug van weggeweest. Ze snakken terug naar die tijd van voor de studentenmaaltijden, voor de bewustwording dat treinen ook wel eens níet rijden en voor het idee dat alleen zwarte koffie koffie is. Even ter info: vol van wilde ideeën over megaculinaire gerechten sjeest een student naar de supermarkt om vervolgens opnieuw bij de pasta's terecht te komen. Het bereiden van de maaltijd duurt tien keer korter dan de nuttiging ervan. Door de met eindeloos veel liefde en passie bereidde maaltijden ging dat thuis juist precies andersom. Ongeveer dan. En zwarte koffie? Opgeklopte melk is alleen weggelegd voor de student met geld- en tijdoverschot.

Afijn, Flakkee, ik verlang oprecht naar u. Naar uw schoonheid, naar alle mooie bewoners, naar krûûkplaetjes, naar uw rijpe akkers en groene weilanden. Maar ik ben bang, bang dat er op ons eiland zoveel toeristen rondzwerven dat dat volkje dat hier weunt met een eigen idee ver te zoeken is. Misschien maar terug naar de tijd dat het volkslied nog klopte, toen ons eiland inderdaad onmeuglik zonger de bôôt te verlaete was. Dat liekte ongelokkig, maar dat is maar schijn.