Grote kans op zeer warm weer

Het Europese continent warmt zeer sterk op vanaf eind juni, als bijzonder hete lucht vanuit de Sahara aanstalten maakt om zich uit te breiden richting Zuid-Spanje en later naar Frankrijk. Een gedeelte van deze zinderende warmte zou rond de maandwisseling of begin juli ook richting de Lage Landen kunnen uitvloeien. We spreken dan van een zogenaamde Spaanse pluim; een hitte opstoot van lucht die temperaturen toelaat van boven de 40 graden tot in de regio Bordeaux. Mocht dit scenario uit gaan komen zou het ook bij ons zeer warm kunnen worden met maxima tussen 32 en 36 graden in het Zuid-Hollandse. Doorgaans duurt zo'n fase van extreem warm weer niet langer dan twee dagen.
Voorlopig hebben we nog de naweeën van depressieperikelen in de vorm van soms enkele buien. In het tijdpad tot en met zondag zitten we steeds op de rand van een uitloper van een hogedrukgebied enerzijds. Aan de andere kant probeert een depressie ten westen van ons invloed uit te oefenen op ons weerbeeld door regelmatig toch nog enkele regen/buienstoringen op ons af te vuren. We kunnen het eilandenweer tot en met zondag daarom ook samenvatten met licht wisselvallig. Droog blijft het gedurende het grootste deel van de dagen, maar zo nu en dan glipt er dus een regenstoring (of buiengebied) tussendoor. De dagtemperaturen blijven prima, steeds rond 20 graden.
Vrijdag was voorlopig de beste junidag met temperatuuropbouw tot weer een keer bijna 25 graden. Eigenlijk is het gewoon Hollands zomerweer, tenminste tot en met het aanstaande weekend. Op zaterdag en wellicht zondag zou een kleine depressie nog voor wat regen kunnen gaan zorgen. Het gaat daarbij slechts om kleine hoeveelheden regen, áls het überhaupt bij ons gaat vallen. Toch zal de junizon ook regelmatig van de partij zijn de op beide dagen van het weekend.
De droogte duurt echter voort, ondanks de regenperioden die we hebben gehad en nog even krijgen. Het regentekort beloopt, voornamelijk in de randstedelijke regio's, soms al de 150-175 millimeter. Mocht het opgevoerde hittescenario doorgang gaan vinden begin juli, loopt het neerslagtekort op. Het droogste jaar ooit (1976) gaan we waarschijnlijk niet benaderen, laat staan evenaren. Dat jaar staat op eenzame hoogte met zowat de mooiste zomer die velen van u meemaakten. Maar goed, volgende week staat zeker een aantal dagen met fraai strandweer in de planning.

Door weerman Marc Putto