Het Edskes-orgel in de HHG Eben-Haëzerkerk.
Het Edskes-orgel in de HHG Eben-Haëzerkerk. Foto: Jaap Ruizeveld

Ingebruikneming Edskes Orgel Eben-Haëzerkerk

OUDDORP - In een bijzondere dienst, met een officieel deel en afsluitend met meditatie, is woensdagavond in de Eben-Haëzerkerk van de Hersteld Hervormde Gemeente in Ouddorp het Edskes orgel in gebruik genomen. A.W. Bruggeman, voorzitter van de Kerkvoogdij, sprak in zijn welkomstwoord, voor een zeer groot aantal bezoekers, onder wie de organist van het aangekochte stadsorgel uit Kopenhagen/Denemarken, van een vreugdevol moment. "Wij hebben naar dit moment uitgezien. Met de ingebruikneming van het orgel heeft de kerk zijn voltooiing bereikt. Het is het sluitstuk. De bekroning. Bovendien is het vandaag precies twee jaar geleden dat (op woensdag 26 juni 2013) met de bouw van de kerk op de huidige locatie werd begonnen".

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Bernhardt Edskes, directeur van het Nederlands orgelbouwbedrijf met Zwitserse vestiging Bernhardt H. Edskes Orgelbau in Wohlen bij Zürich, gaf vervolgens een zeer duidelijke introductie en toelichting op het nieuwe orgel dat drie manualen en een rijke dispositie telt van 40 registers. Ook Edskes sprak van een "kroning". De zingende gemeente die begeleid en ondersteund door het orgel deelneemt aan de eredienst. Hij schetste, evenals eerder in een interview in onze krant, de belangrijke onderdelen die voor het orgel nieuw vervaardigd moesten worden. Zoals de windverzorging. En de intonatie, gemaakt op de akoestiek van de nieuwe kerk.

Sleutel overhandigd

Edskes gaf in zijn uitleg, afgestemd op orgelspel door de heer D. den Engelsman, adviseur VOGG-commissie (Vereniging van Organisten Gereformeerde Gemeenten), de bezoekers ruime inlevingsmogelijkheden wat het nieuwe orgel kan bieden. Met de vertolking van het lied "Wie maar de goede God laat zorgen", werd de toelichting afgerond. Aansluitend volgde de overhandiging van de sleutel van het orgel door orgelbouwer Edskes aan de voorzitter van de Kerkvoogdij ouderling Bruggeman. "Wij zijn nu rechtmatig eigenaar", zei Bruggeman, die de orgelbouwer een vakman noemde met gaven. "Met toewijding en gedreven heeft hij de bouw tot een goed resultaat gebracht. Allen die daar bij betrokken zijn geweest verdienen onze dank. Dat geldt ook voor het gespecialiseerde schildersbedrijf De Jong uit Waardenburg en de vele plaatselijke vrijwilligers die in de afgelopen periode op welke wijze dan ook vanuit hun hart en met hun handen bijdragen leverden". Met dit dankwoord werd het eerste deel van de bijeenkomst afgesloten.

Meditatie

Daarna leidde ds. D. Zoet de eredienst met schriftlezing en een meditatie naar aanleiding van Psalm 33:1-4.: 'Gij rechtvaardigden, zingt vrolijk in den Heere, lof betaamt den oprechten. Looft den Heere met de harp, psalm zingt Hem met de luit en het tiensnarig instrument. Zingt Hem een nieuw lied; speelt wel met vrolijk geschal'. Als afsluitende Psalm werd Psalm 150 gezongen. Passend in deze dienst rond de ingebruikneming van het nieuwe orgel, omdat in deze Lofpsalm door de tekstdichter instrumenten worden genoemd zoals fluit, bazuin, trompet, hoorn en luit die in het nieuwe orgel zijn opgenomen.

Orgelavond

Zaterdag 4 juli om 19.30 uur kan men in de HHG Eben-Haëzerkerk in Ouddorp tijdens een orgelavond met samenzang genieten van de klanken van dit prachtige orgel.

Orgelbouwer Bernhardt Edskes (links) overhandigt de sleutel aan A.W. Bruggeman, voorzitter Kerkvoogdij.