De pastor deelt evangelisatiemateriaal uit.
De pastor deelt evangelisatiemateriaal uit. Foto: Roemeniëcomité

Voorspoedig transport naar Roemenië

STELLENDAM - Eind april is de vrachtwagen met hulpgoederen van het Hersteld Hervormd Roemeniëcomité in Stellendam geladen voor Roemenië om in Boekarest en omgeving te worden uitgedeeld. De transportgroep is een week later met het vliegtuig gevolgd en begin mei teruggekeerd. Eén van de comitéleden doet verslag.

"Dit jaar was het voor de 5e keer dat we bij ITP, de theologische universiteit in Boekarest, waren. In de loop der jaren is ITP steeds meer van de logistieke organisatie in Roemenië en de verdere distributie over gaan nemen. Het enthousiasme bij de studenten om te helpen is gelukkig nog net zo groot als in het begin, zij staan altijd klaar om te helpen als het nodig is. En dat hebben ze ook deze keer weer laten zien. De vrachtwagen is aangekomen op maandagmorgen heel vroeg, het was eigenlijk nog nacht. Ze hebben de wagen gelost en dezelfde dag is al een groot gedeelte opgehaald door de dorpen en de instituten. De transportgroep arriveerde dinsdagavond laat en toen zij op woensdagmorgen zagen hoe weinig er nog maar in het lokaal en de garage stond, waren zij blij verrast. Wat was er veel werk verricht in twee dagen tijd.

Bezoek dorpen

Net als voorgaande jaren hebben we met de lokale pastor een aantal gezinnen in de dorpen bezocht. We komen nu een aantal jaren in dezelfde dorpen en je ziet dat bepaalde dingen veranderen ten goede maar dat er helaas ook nog steeds veel armoede is.
Wat we dit jaar een paar keer gezien hebben is dat de kleding en dekens die we in de voorgaande jaren gegeven hebben nog steeds gedragen en gebruikt worden. Kleding met een Nederlandse tekst erop is duidelijk te herkennen en de gebreide dekens ook. Er wordt zorgvuldig mee omgegaan en dat is goed om te zien.
Op een gegeven ogenblik zagen we mensen een zak met kleding bij de universiteit terugbrengen. Bij navraag bleek dat zij dozen kleding gekregen hadden uit de vrachtwagen. Een aantal kledingstukken paste niet en die kwamen zij terugbrengen zodat een ander daarmee geholpen zou worden. Deze kleding hebben wij later bij een ander gezin gebracht. Al vaak hadden wij gehoord dat het systeem zo werkte en nu hebben we het in de praktijk gezien. Het is fijn om te weten dat zo alles werkelijk op een goede plaats terechtkomt.
Chiselet aan de Donau, het armste dorp waar we in het verleden geweest zijn, hebben we dit jaar geen bezoek gebracht. Niet omdat het niet meer nodig is maar omdat dit dorp min of meer geadopteerd is door de kerk van pastor Emil, de pastor die ook verbonden is aan ITP. Deze kerk in Boekarest zamelt goederen in voor Chiselet. Ze bezoeken het dorp regelmatig. Tijdens deze bezoeken nemen ze voedsel mee en hebben ze een gezamenlijke maaltijd met de kerkelijke gemeente. De kinderen krijgen dan gelijk Bijbelonderwijs.
Het gezin dat we bezocht hebben in het dorp Greaca, heeft hun huis als een soort tussenstation ter beschikking gesteld. Heel veel spullen zijn bij dit gezin gelost. Een gedeelte is voor henzelf en de rest zal verder verdeeld worden onder de gezinnen in de omgeving. Hun eigen situatie is zorgelijk, de vader is ernstig ziek en is niet meer in staat al het werk op zijn boerenbedrijfje te doen. Als het nodig is krijgen zij hulp van dezelfde kerk die het dorp Chiselet min of meer geadopteerd heeft en ook van de studenten van ITP. De andere gezinnen, waar een gedeelte van de hulp naar toe gaat, waren voor ons te ver weg om te bezoeken maar de pastor en dit gezin kennen ze en weten wat ze nodig hebben. Zij zullen samen voor verdere verdeling zorg dragen.

Matrassen voor kinderbedjes

Het Agar House hebben we ook dit jaar bezocht. Agar House is een opvangtehuis voor zwangere vrouwen die om de een of andere reden niet thuis kunnen blijven. Tijdens ons vorig bezoek hadden ze ons verteld dat de matrasjes van de kinderbedjes helemaal versleten waren. Ze wikkelden handdoeken om de matrasjes heen om de kinderen nog een beetje comfortabel te laten slapen. Gedurende het jaar zijn we actief op zoek gegaan om te kijken of we een mogelijkheid hadden om te helpen. Het is gelukt, we hebben op maat gemaakte matrassen gekregen. Deze zijn op maat gemaakt uit eenpersoons matrassen door een bedrijf dat daar de juiste apparatuur voor had. Een aantal dames van de kerk hebben de hoezen van de grote eenpersoons matrassen vermaakt zodat ze om de kleinere matrassen pasten. En daar is het niet bij gebleven. Er zijn ook lakentjes en dekentjes op maat gemaakt. De kinderen van het Agar House slapen nu weer op fijne matrassen met mooie lakentjes en dekentjes.

Uitleenbank medische hulpmiddelen in oprichting

Light into Europe, het doven- en blindeninstituut, waar we ook al weer een aantal jaren komen, is hun activiteiten aan het uitbreiden. Zij hebben gezien dat medische hulpmiddelen zoals rollators en rolstoelen voor veel Roemenen te duur zijn en daardoor onbereikbaar, terwijl ze deze wel nodig hebben. Dit heeft Light into Europe doen besluiten om een uitleenbank voor deze middelen op te zetten. De mensen kunnen tegen een kleine, voor hen betaalbare, vergoeding deze middelen lenen. Ze zijn in de opstartfase. Wij hebben een al kleine bijdrage kunnen geven en hopen dit in de toekomst weer te kunnen doen.

Kinderevangelisatiemateriaal

Al een paar jaar nemen we kinderevangelisatiemateriaal mee dat aan de pastors in de dorpen gegeven wordt en zij delen dit verder uit. De instituten krijgen ook een gedeelte. Vrijwilligers van het Agar House doen werk in het kinderziekenhuis bij ernstig zieke kinderen. Zij zullen hier de boekjes uitdelen. Light into Europe bewerkt dit materiaal voor de blinde kinderen. Light into Europe is in staat de boekjes zodanig te bewerken dat zeer slechtziende kinderen het ook kunnen lezen en dat het evangelie hen zo bereikt.

Samenwerking met kerk in Brasov

Onze contactpersoon bij ITP werkt wel in Boekarest maar woont met zijn gezin in Brasov. Hij is daar in de weekenden en doordeweeks in Boekarest. De kerk waar hij bij aangesloten is heeft een comité opgericht dat probeert buitenkerkelijke arme mensen te helpen. De eigen kerkleden zelf hebben geen ondersteuning nodig. Ze proberen de mensen te helpen en tegelijkertijd vertellen ze over het evangelie. Via onze contactpersoon is een gedeelte van de goederen naar Brasov gegaan en het comité zal voor het uitdelen zorgen.

Dankbaar

We mogen dankbaar terug zien op een voorspoedig verlopen transport, zowel hier in Stellendam met alle voorbereidingen als in Roemenië waar binnen een week alle goederen de mensen bereikt hadden.
Ondertussen zijn we weer begonnen met het inzamelen van goederen voor een volgend transport dat we volgend jaar hopen te kunnen doen. Elke eerste vrijdag van de maand van 18.30 tot 19.30 uur is het mogelijk om goederen in te leveren aan de Margrietstraat in Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek.

Studenten lossen 's morgens vroeg de vrachtwagen.
Gezin in Greaca waar ook voor andere gezinnen goederen gelost werden.