Afbeelding
Foto: pr

De zin van mijn leven

'De zin van mijn leven' is verschenen bij uitgeverij Den Hertog en is geschreven door ds. P. van Ruitenburg. ISBN nummer 9. 789. 033. 126. 864 en het kost € 9, 90. Paperback, 95 blz.

In 44 hoofdstukjes gaat ds. Van Ruitenburg in op de zin(loosheid) van het leven. Een hoogst actueel onderwerp. Al kan iedereen wel eens voelen dat hij/zij nutteloos en overbodig is, toch heeft de Heere ons niet voor niets geschapen. Hij heeft voor iedereen een taak hier op aarde. Wellicht een taak, die wij zelf niet hadden uitgekozen, maar dat is niet aan ons, de Heere bepaalt alles en niet het schepsel.
Waar leven we voor? Velen denken niet eens na over deze vraag en leven er maar op los. Anderen voelen zich schuldig omdat ze alleen maar voor zichzelf leven. Zelfs kerkmensen leven vaak zonder te weten waarvoor. Wat is het echte leven? Wanneer komt ons leven pas goed tot zijn recht?
In zijn woord vooraf stelt dominee Van Ruitenburg deze vragen en uiteindelijk eindigt hij met de volgende woorden: Het ware leven is als Christus ons Leven is en we hier als pelgrims op doorreis mogen zijn.
Zomaar een paar titels van de hoofdstukken: was ik maar nooit geboren, alles draait om God, onberispelijk, getrouw in het minste, twee heren dienen, haastig, mijn leven is Christus, workaholic, ijdelheid, vertrouwen, vreugde in het werk, geloof en ongeloof, matigheid, de dood, advent, kerstfeest en afsluiting.
Het hoofdstukje Afsluiting eindigt met de volgende passage: Wie de wereld liefheeft, zal met de wereld vergaan. Als we niet losgemaakt zijn van de aardse lusten, zijn we nog geen pelgrim en lopen we niet op het smalle pad naar de hemel. Realiseren we ons dat? Niet dat het volmaakt moet zijn, niet dat we aan de maat moeten voldoen, maar het ware leven moet wel voor de dag komen. Aan de vruchten kennen we de boom.
Dit is opnieuw een boekje voor jong en oud: nu over de zin en onzin van ons leven. En… Christus wil ons Leven zijn.

Een vriend heeft te allen tijde lief

Bij de Banier verscheen het tweede boekje van Martine de Wit: nadenken over vriendschap: Een vriend heeft te allen tijde lief (Spreuken 17:17a). ISBN nummer 9. 789. 033. 609. 855. Prijs € 11,90. Eerder verscheen van deze schrijfster het boek 'Een wolk in mijn been'. Daarin beschrijft zij het hele proces van haar ernstige ziekte, de kuren, maar ook haar houvast aan God en Zijn Woord.

In dit boekje wil ze vier thema's behandelen: de definitie van de belangrijkste eigenschappen van vriendschap aan de hand van 1 Korinthe 13.
Thema 2: vriendschappen in de Bijbel: David en Jonathan (en Saul), de vijf vrienden, Martha, Maria, Lazarus en Jezus, de vrienden van Daniël, de vrienden van Job.
Thema 3: Eigenschappen van vriendschap: bidden, trouw, eerlijkheid en vertrouwen, loslaten, irritaties, geduld, geven en nemen, zorgen.
Thema 4: De Bijbel door: De vriendschap onwaardig, Broederlijke (zusterlijke) liefde, Het uitdelen van blijdschap, 'De groetjes!', 'Zeg mij wie je vrienden zijn, en ik zal zeggen wie jij bent!'?, Privilege, Binnen of buiten, Meer dan een vriend.
In het nawoord staat de troost en het beeld van Christus centraal. In haar dankbetuiging gaat Martine allereerst uit naar God, die haar de kracht en wijsheid gaf om dit te mogen doen. Ook dankt zij voor de bijzondere taak die de Heere heeft gegeven: Hem lief te hebben en onze naaste als onszelf. "Ik bid dat ik die taak zoveel mogelijk mag verstaan tot eer van Hem". Haar dank gaat ook uit naar Jannie Kranendonk, voor haar creatief meedenken en de fijne samenwerking.
Naast een uitleg van de Bijbelse gedeelten, staan er bij elk onderdeel praktische adviezen, die recht op de persoon af gericht onderzoek voor het hart geven. Ook geeft een aantal schema's duidelijk aan waar het om gaat.
Een bijzonder boekje, over bijzondere vriendschap. Neem en lees.

B.S. van Groningen

Afbeelding