Afbeelding
Foto:

Op straat leven

Waar normaal auto's geparkeerd staan, zitten nu mensen aan een picknicktafel. De kinderen te koppeltjeduikelen in het gras midden op straat. Een stukje verderop zit een man in de deuropening met zijn laptop op schoot te werken. Zomaar een beeld van één van de leefstraten in Gent. Het concept is eenvoudig: in de zomer gaan de auto's twee maanden lang de straat uit en wordt er een grastapijt uitgerold. Buurtbewoners zetten dit zelf op poten, in samenwerking met de gemeente.
Op Radio 1 werd de bedenker van het fenomeen, architect Koen Stuyve, geïnterviewd. Hij vertelt dat het meest genoemde bezwaar is dat mensen hun boodschappen niet meer voor de deur kunnen lossen. Dat wordt dan bijvoorbeeld opgelost door een bakfiets waarmee de tassen vanaf de parkeerplaats naar de voordeur worden gebracht. In andere straten helpen de jongere bewoners van de straat de ouderen met het dragen van de boodschappen. Zo zijn er nog wel wat bezwaren op te sommen. Bijvoorbeeld waar kunnen de auto's worden geparkeerd, hoe wordt het vuil ingezameld en hoe voorkom je overlast.
Maar al die problemen zijn te overwinnen. En dan ligt er een prachtige zomer in het verschiet. Wekenlang kunnen de kinderen gewoon op straat spelen, kan de barbecue midden op straat worden aangestoken en mag de trampoline voor het huis staan. Kortom: het vakantiegevoel ligt voor het oprapen.
Volgens architect Koen Stuyve zorgt een leefstraat ervoor dat buurtbewoners elkaar beter leren kennen en meer met elkaar optrekken. Zo worden de taken verdeeld, bijvoorbeeld voor het stofzuigen van het grastapijt. En ja, dat ziet er best wel bijzonder uit. In een leefstraat wordt de straat in één klap een verlengstuk van de huiskamer. Maar dan in de buitenlucht.
Na het Belgische Gent zijn er ook in Nederland plannen om leefstraten te maken. Wat mij betreft komt de eerste leefstraat op Goeree-Overflakkee. Een mooie primeur voor de gemeente en voor de buurtbewoners levert het een onvergetelijke zomer op…