Torn niet aan moties, waarschuwen fracties bij windenergiedossier

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een complimentje van de accountant en de constatering dat er nog een meevaller was gevonden van 90.000 euro voor beleidsbesteding. Het kon niet op donderdagavond bij het begin van de raadsvergadering. Het financiƫle beeld van de gemeente ziet er redelijk gezond uit en dat is, twee jaar na de start van de fusiegemeente, een fraai resultaat, zei de accountant bij de toelichting op de cijfers in de jaarstukken 2014. Wel moet het gemeentebestuur goed letten op de omvang van de reservepositie en rekening houden met gevolgen van nieuwe wetten en regelgeving.

Door Jaap Ruizeveld

Zonder insprekers en nauwelijks aan- en opmerkingen over actielijst en ingekomen stukken, kon de voorzitter in rap tempo het eerste deel van de agenda afwerken. Maar bij de college-brief over windenergie, aandachtspunt opgevoerd door Aat van Alphen (EVV), werden de stellingen stevig betrokken. Waar was de voorkeursvariant Noordrand? Die zou toch eerst worden uitgewerkt? Nu werd een drietal andere locaties opgevoerd. En nog vervelender, wat is de rol van de gemeenteraad? Die zou toch eerst aan zet zijn en pas daarna zou de ter visielegging moeten plaatsvinden. Nu gebeurde het omgekeerde. Iedereen mengde zich in het debat.

Geen concessies

Voor de raad was het uitgangspunt dat alle aangenomen moties onverkort gehandhaafd blijven. Wijzigingen zijn niet bespreekbaar. Geen enkele concessie willen de politici. Geen hogere turbines dan aangegeven. Geen coƶrdinatieregeling. College, hou je aan de afspraken en aan de volgorde van ontwikkeling. Aan het fenomeen inspraak van burgers dient niet te worden getornd. Geef uitleg waarom de Noordrand nog niet is opgevoerd, vroeg mevrouw Both (CDA). Het argument dat de samenwerking met partijen in dat gebied nog gestalte moet krijgen, vond Heintjes (VKGO) niet acceptabel. Let op de inhoud van de motie over fasering, gaf Van Dam (SGP) aan. En hoe staat het met het verdienmodel?

Memo toegezegd

Wethouder Tollenaar zei dat de gemeente in dit dossier wel degelijk de regie heeft. In de Noordrand heeft de gemeente te maken met diverse partijen. We zijn met de provincie in gesprek over een gebied van liefst 500 hectare grond. In dat ontwikkelingsgebied moeten alle facetten worden ingebed. Windenergie, natuur en wonen. De aanleg van een zoetwaterkanaal, voorziening voor de waterleiding en op termijn de mogelijkheid voor realisering van het Halskanaal. Wethouder Tollenaar zegde toe informatie aan te reiken, zodat de raad op 9 juli beter uitgerust met gegevens kan debatteren. Een memo komt er aan, stelt het college.