Afbeelding
Foto:

Puur!

'Kijk vandaag alleen op je telefoon als hij rinkelt'. Dit meest recente deel uit de serie PUUR! wijst op het belang van rust, met name in het kader van het gebruik van social media. Het boek gaat in op het gegeven dat de hele dag bereikbaar zijn – bijvoorbeeld via e-mail of whattsapp- niet gezond is en uiteindelijk voor gejaagdheid zorgt.

Door middel van mooi vormgegeven quotes nodigt het boek uit om te reflecteren op ons vaak drukke en jachtige bestaan. Ook geeft het boek suggesties hoe deze gejaagdheid te doorbreken en met regelmaat bewust afstand te nemen van laptop, tablet en smartphone. 'Unplug de dag' wil de lezer met een gerichte tip voor elke dag laten nadenken over het gebruik van social media en doet originele ideeën aan de hand om het altijd-bereikbaar-zijn te doorbreken. Zoek je goede vrienden op, in plaats van ze te mailen of te appen. Onderneem een wandeling in de natuur zónder smartphone, probeer eens een dag offline te communiceren: geen appjes, sms'jes, e-mails o.i.d.

Het uiteindelijke doel en tegelijkertijd de beloning is een leven met meer rust, reflectie en onderlinge ontmoeting. 'Laat in uw hart de vrede van Christus heersen' (Kolossenzen 3:15a) In het boekje is voldoende ruimte voor persoonlijke aantekeningen.

Bij uitgeverij Kok verschijnen regelmatig uitgaven onder het label PUUR! Meer informatie over de eerder verschenen delen in de series PUUR! In balans, PUUR! Leven en PUUR! magazines is te vinden op: www.kok.nl

Unplug de dag
2015, Uitgeverij Kok
160 blz., € 9,99
ISBN 978904 3525428

Hartelijk getalenteerd

Op een ontspannen manier ontdekken en ontwikkelen. Met dit doel voor ogen ging schrijfster, coach en trainer Paulien Vervoorn aan de slag met een werk- en handboek over het ontwikkelen van talenten. Ze gaat categorisch in op de volgende vragen: Wat is een talent? Wat is jouw talent? Wat past bij jou als je kijkt naar je persoonlijkheid, vaardigheden, interesses en waarden?

Voorop staat bij de schrijfster dat iedereen unieke talenten heeft ontvangen. Ieder mens werd getalenteerd door zijn Schepper. Vanuit deze optiek wil de auteur haar lezers helpen een ontdekkingstocht te maken naar de persoonlijk ontvangen talenten. Deze tocht biedt ondersteuning bij het maken van belangrijke keuzes tijdens loopbaan of studie, bij het nadenken over een taak in Gods koninkrijk of bij het helpen en coachen van anderen bij het maken van (belangrijke) keuzes.

Iedereen staat wel eens op een belangrijk kruispunt in zijn leven. Dan komt het maken van keuzes nadrukkelijk om te hoek kijken. Om deze keuzes makkelijker te maken is het belangrijk om te weten wat bij je past in studie en werk. Waar liggen jouw talenten? De schrijfster trekt de vraag wat bij je past verder door naar het geestelijke leven: hoe ontdek je wat bij je past in de kerk en in Gods Koninkrijk? De verschillende vruchten van de Geest worden in dit kader ook aan de orde gesteld.

Om te weten hoe het boek precies in elkaar steekt, is het belangrijk om vooraf de leeswijzer te raadplegen. Elk hoofdstuk biedt vier hulpmiddelen om de inhoud op verschillende manieren toe te passen en er zoveel mogelijk rendement uit te halen: Welkom bij God, Vragen, Opdrachten en een schema 'Doe wat bij je past'. Karakter, geloof, interesses en waarden spelen een rol in iemands persoonlijkheid. Een gratis 'Big Five' persoonlijkheidstest is in te vullen via https://www.123test.nl/bigfive.

De schrijfster trekt in het boek paralellen met het leven van diverse Bijbelse personen die ook voor belangrijke keuzes stonden. Een pluspunt is dat de schrijfster systematisch te werk gaat en veel verschillende opdrachten en testjes aanreikt om het gebied waar de eigen talenten liggen te ontdekken. De grote hoeveelheid informatie vereist een geconcentreerde leeswijze en het maken van aantekening is een must om de rode draad vast te houden. 'Hartelijk getalenteerd' is een interessant boek boordevol tips, ideeën en handreikingen om vanuit Bijbels perspectief te worden wie je zijn mag. Meer informatie: www.kok.nl en www.paulienvervoorn.nl

Paulien Vervoorn
2015, Uitgeverij Kok
192 blz., € 15,99
ISBN 9789043 525329

Afbeelding