Tamelijk koel weekend met kleine regenkans

De hardnekkige droogte duurt voort en als we het huidige neerslagtekort afzetten tegen de reeks met droogste jaren van de afgelopen honderd jaar, zitten we bijvoorbeeld al bijna in lijn met 1976. Het jaar 1976 (met een absolute topzomer) was het droogste jaar uit de nabije weerhistorie. De kans is groot dat we de droogte uit '76 niet gaan evenaren. Evenmin is de kans groot op een topzomer.
Boeren snakken om water voor hun akkers en de droogte gaat ook wel wat verlicht worden straks. De atmosfeer wordt iets meer doorstroomd de komende dagen. Het honkvaste hogedrukgebied van de afgelopen tijd trekt zich meer terug op de oceaan en dat biedt ruimte voor lagedrukactiviteiten boven Zuid-Scandinavië. Deze breiden zich wat uit in zuidwestelijke richting en geven bewolking.
Enkele regenstoringen gaan daardoor met name Noord-Nederland schampen met soms wat regen. Richting donderdag bereikte ons een regenstoring met tot bijna 10 millimeter water. Ook in 't weekend is er nog weer een klein regenkansje. Het gaat steeds niet om grote hoeveelheden, als ze al komen. Met telkens matige aanlandige windstromen wordt het niet bepaald warm op de eilanden. Op woensdag werd het nog aangenaam met zo'n 20 graden in ons gebied, maar in het weekend ligt de middagtemperatuur weer rond de koelere 17 graden. In de nachten koelt het af tot rond 12 graden.
Wolken en mogelijk wat regen bepalen niet alleen 't weerbeeld op Flakkee, want tussendoor is er altijd nog ruimte voor (felle) opklaringen. De soms felle juni-zon zal dan ook zeker regelmatig van de partij zijn. We krijgen dus beslist hele goede dagdelen cadeau in ons zuidwestelijke deel van Zuid-Holland. Zaterdag belooft de relatief betere dag van het weekend te zijn, op zondag is de regenkans groter.
Op middellange termijn verandert er niet bijster veel aan het huidige weerbeeld. Aanwijzingen dat er een hittegolf aanstaande is zijn er niet. Ook zit een echte weeromslag naar onbestendig zomerweer er niet in. Tot nu toe beleven we een hele aardige voorzomer en voorlopig blijft dat dus ook zo. Voor de maanden juli en augustus wordt vooralsnog ook relatief goed zomerweer verwacht. De hoogzomer wordt verondersteld niet te gaan tegenvallen, aldus sommige langetermijnprognoses.