De makers van het programma in de studio.
De makers van het programma in de studio. Foto:

Programmamakers willen liefde voor klassieke muziek delen met luisteraars

GOEREE-OVERFLAKKEE - Elke donderdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur verzorgen Hans van der Wulp en Titania Poort - live - bij RTV Slogo (radio) het muziekprogramma De Notenkraker. Een uur lang klassieke muziek, zorgvuldig uitgekozen voor de uitzending en op onderdelen nauwkeurig toegelicht en uitgelegd. Het is voor beide programmamakers niet alleen hun eigen geliefde hobby. Het gaat veel verder. Zij willen graag de luisteraars aan de hand meenemen bij het presenteren van prachtige muziekwerken. De collectie cd's/dvd's (vooral van Hans) is uitermate omvangrijk en gevarieerd, zodat het niet moeilijk is om daaruit wekelijks te kunnen putten. Mocht overigens een muziekwerk ontbreken dan zijn er voldoende mogelijkheden om de collectie te versterken.

Door Jaap Ruizeveld

Alles duidt op een doorlopend succes. Maar - zoals al enkele keren uit persberichten in de eilandkranten blijkt - is er toch een knelpunt. Voor het radioprogramma is een technicus nodig die, na een inwerkfase, de huidige hulpvaardige Johan Kolff kan opvolgen. Een vrouw of man die wekelijks anderhalf uur de mogelijkheid heeft om Titania en Hans te faciliteren. Rtv Slogo zorgt voor de opleiding. Een leuke en boeiende activiteit waarvoor toch belangstelling moet zijn, hopen en verwachten de programmamakers. "Onze apparatuur met prachtige mengtafels is echt boeiend en uitnodigend."

Investeren

Hans van der Wulp (oud-huisarts) investeert veel in zijn liefde voor de klassieke muziek. Hij maakt deel uit van de orkesten Cui uit Rockanje en Bach Freunde en is actief met zijn eigen trio. Presenteren op radio is hem ook niet vreemd want bij de toenmalige eilandelijke omroep SLOF was hij ruim zes jaar een enthousiaste medewerker. Titania Poort (voormalig raadslid en thans voorzitter Rode Kruis afd. Goeree-Overflakkee) heeft eveneens een voorliefde voor het klassieke muziekgenre. Sinds maart is "De Notenkraker" in de lucht en zij is blij om samen met Hans het programma wekelijks te mogen maken. "Klassieke muziek toegankelijker, en daardoor aantrekkelijker maken, voor niet geoefende klassieke muziekluisteraars. Dat doel willen zij bereiken.

Afstemming

Het voorbereiden van het programma verloopt in goede afstemming. Er wordt een draaiboek gemaakt en punctueel - van minuut tot minuut - wordt de inhoud geregisseerd. Immers, het moet passen in het beschikbare tijdvak. Het mag niet te kort zijn. Anderzijds ook correct aflopend zodat niet een muziekwerk behoeft te worden afgebroken. Het is teamwork en dat lukt in de samenwerking tussen Hans en Titania wel. De Notenkraker is geen verzoekprogramma. Wel zijn de makers blij met reacties van luisteraars en dat kan bijvoorbeeld tot een thema van een uitzending leiden. Anderzijds wordt ook ingespeeld op actuele gebeurtenissen.

Muziek sleept je mee

"Als ik de koptelefoon op zet en naar de muziek luister dan ben ik eventjes van de wereld", zegt Hans van der Wulp. De prachtige werken slepen je mee". Kort en bondig wordt tussen de gepresenteerde muziekstukken achtergrondinformatie verstrekt, zodat de luisteraar er bij wordt betrokken. "Live-uitzendingen zijn altijd spannend", vult Titania aan. "Wij hebben alles voorbereid. Bijvoorbeeld er liggen reserve-programma's op de plank voor een moment dat er iets onverwacht gebeurt of wanneer één van ons niet bij de uitzending kan zijn. Dan is het een non-stop klassiek muziekprogramma". Voor luisteraars die De Notenkraker op een andere dag en tijd willen horen is er de mogelijkheid om op dinsdagavond op radio Rtv Slogo af te stemmen. Dan is er een herhaling geprogrammeerd. Wellicht is het klassieke muziekprogramma nog een beetje onbekend, maar als je eenmaal geluisterd hebt dan sluit je snel aan bij de vaste fans. Info: www.rtvslogo.nl. En voor aanmelden als technicus bij bestuurslid: tim.hoek@rtvslogo.nl.