Afbeelding
Foto:

De Mèkkerstee wint REZO-trofee

OUDDORP - De onderscheiding is niet groot qua formaat, maar Piet den Hertog is er met recht trots op. Dinsdag 9 juni mocht de eigenaar van geitenboerderij De Mèkkerstee in Ouddorp samen met cliënten van Sjaloom Zorg de allereerste REZO-trofee in ontvangst nemen. Het Regionaal Zorgoverleg Goeree-Overflakkee had tijdens hun 'eilandtour' twintig maatschappelijke projecten bezocht en concludeerde unaniem: "op de Mèkkerstee vindt iets heel bijzonders plaats."

"Alle projecten die wij bezochten krijgen een dikke negen. Maar er was eentje die een tien verdiende", licht secretaris Jan Trompper toe. Hij vergezelde REZO-voorzitter Olfert Dapper bij het uitreiken van de prijs, die vol enthousiasme geaccepteerd werd. "Wat opvalt, zijn de betrokkenheid en de inzet van zowel de cliënten als de medewerkers. Tijdens ons bezoek werd er gezongen en gelachen. Mensen werken hier echt met plezier, ze stralen van de energie."

Groeien

Piet den Hertog kan dit alleen maar beamen. "Het is geweldig om de mensen met een glimlach naar huis te zien gaan. Als de stemming erin zit, genereert dat vanzelf energie." De balans vinden tussen zorg en commercie gebeurt echter niet vanzelf, benadrukt hij. "Het is een kwestie van goed communiceren met de begeleiders van Sjaloom Zorg. Er bestaat nu eenmaal constant een spanningsveld tussen zorg die zich puur richt op het welzijn van de cliënt en het runnen van commercieel bedrijf. Zeker nu de zorgvragen steeds complexer worden, maar daar zit ook de uitdaging."
"Onze deelnemers groeien door middel van het bedrijf en het bedrijf groeit door de cliënten. Zij maken immers alle producten mede mogelijk", voegt Simone Gogos, regiomanager van Sjaloom Zorg, toe. "We hebben elkaar nodig. Alles wordt hier letterlijk en figuurlijk 'met zorg bereid." " Mensen met een beperking krijgen bij de Mèkkerstee de kans om werkervaring op te doen en te groeien in het bedrijf. "Dat gebeurt stapje voor stapje", vertelt Piet. "Ze beginnen in een beschermde omgeving en kunnen vanuit daar hun ervaring en opleiding verder uitbreiden." De dagbesteding hóórt bij de Mèkkerstee, stelt de eigenaar. "Een gemeenschap vorm je met elkaar. Alle inwoners op Goeree-Overflakkee zijn schakels in die ketting, iedereen telt mee."

Vervolg

Het was de eerste keer dat het REZO in eigen werkgebied maatschappelijke organisaties bezocht. "Voorgaande jaren keken wij vooral bij andere gemeenten. Alle leden vonden het echter ontzettend interessant om eilandelijke projecten te bezoeken. De REZO-trofee was een ludieke manier om de onderlinge gedachtewisseling te stimuleren, maar de kans is zeker aanwezig dat het volgend jaar een vervolg krijgt", aldus Trompper.