Afbeelding
Foto:

Hesjes

Je kunt - en soms mag je - er niet omheen: personen met felgekleurde hesjes. Meestal bevinden de dragers zich tijdens het uitoefenen van hun beroep op een gevaarlijke plaats en dienen ze goed zichtbaar te zijn. Niets mis mee in een tijd waarin automobilisten maar één half oog op de weg hebben en met het overblijvende anderhalve oog binnen de auto bezig is. Dergelijke reflecterende hesjes zijn in die situaties zeker niet overbodig. In andere gevallen kunnen ze de drager een zekere autoriteit geven en dat kan ook wel eens van pas komen.
Ik weet nog van de tijd dat zichtbaarheid nog niet zo nodig was. De wegen waren niet zo druk en het wegdek was niet van dien aard dat je er zomaar gedachteloos overheen kon rijden. Aan herkenbaarheid werd ook niet zoveel gedaan. De politieauto's en hun inzittenden waren donkerblauw, de brandweermannen droegen zwarte pakken (wel een rode auto) en de wegwerkers bruine manchesterpakken, weinig opvallend dus. Maar er waren uitzonderingen. Doktoren en tandartsen droegen een witte jas. Mijn vader werkte bij de polder en ik vond het best indruk maken toen hij een karretje achter zijn fiets kreeg met rood-witte strepen: het polderkarretje.
Een paar jaar geleden had ik het voorrecht om in Zambia en enkele malen in Zuid-Afrika te zijn. Daar waren toen de hesjes al heel erg ingeburgerd. Parkeerhulpjes die op je auto pasten hadden felgroene hesjes, evenals een ieder die maar enigszins gezag moest uitstralen. Zelfs tot mensen die eenzaam in het bos werk verrichtten waren heel goed van afstand herkenbaar. Zij liepen voor op de huidige situatie in ons land. Hier zijn nu zelfs modieuze hesjes te koop bij de 'hesjeskoning'. Hieraan zit wel een gevaar want door de vele felle kleuren van deze veiligheidskleren zou het wel eens kunnen zijn dat je straks pas opvalt als je geen hesje meer draagt.
Geregeld heb ik de neiging, om vooral in de winter, 's avonds een stevige wandeling te maken. Daarom kocht ik ook maar een fel geel hesje. Het was de grootste maat, stond er op het schap. Vlak voordat ik vertrok haalde ik het uit de verpakking. Het was veel te klein, maar het bleek voor de grootste hondenmaat. En voordat dit mij zal passen moet ik nog wel heel wat kilometers maken.