Vooral na zaterdag een paar koele maar droge dagen

Na de toptemperaturen van vorige week vrijdag met landelijk tot zelfs 34 graden, deden we een stap terug. Inmiddels hebben we weer een nieuwe fase van opwarming achter de rug aan het einde van deze week. Wederom kwam het kwik in delen van Nederland uit op rond de 30 graden vrijdagmiddag.

Het temperatuurverloop de afgelopen week was trouwens bizar en dat kwam voornamelijk door de droge bodems in een flink deel van Nederland. Zowel de nachtelijke uitstraling als de dagelijkse instraling worden goed meegenomen op diverse plaatsen vanwege de bijna uitgedroogde grond.

Medio vorige week vroor het nog in de regio Twente vlak boven het veld en nog geen twee dagen later was het er 33 graden. In de nacht naar jl. maandag werd 'gewoon' weer -4 graden opgetekend.

Ook dinsdagochtend vroor het weer even boven de uitgedroogde zandgronden van Oost-Nederland.

Vorst in juni blijft dus gewoon mogelijk regionaal in van origine stilstaande polaire luchtmassa's.

Woensdag, donderdag en deels vrijdag waren twee fraaie en zelfs zonovergoten dagen op de Eilanden. Bij de gratie van een mooi hogedrukgebied (dat een uitloper mogelijk maakte tot boven de Noordzee) waaide de wind uit het noordoosten. Het was bijvoorbeeld prima waterweer en ook voor veel andere buitenactiviteiten.

Rond vrijdag zagen we bij het verder oplopen van de temperaturen tegelijkertijd de verstoring vanuit het zuiden opkomen. De kans op enkele buien (kans op onweer) nam alweer toe in Zuid-Holland.

Of wij de volle laag onweersregen krijgen in het tijdpad tot zaterdagmiddag is op dit moment nog niet te zeggen. Wellicht valt het nog mee. In de loop van zaterdag stabiliseert de atmosfeer weer wat en is het best aangenaam bij ruim 18 graden. Zondag echter is het vooral koel te noemen met een 'noordachtige' wind. Met zo'n 15 graden is het dan wel bekeken in de middag. Ook de komende week blijft het aanvankelijk te koel voor medio juni. Regen valt er nog steeds nauwelijks of niet.

De junizomer tot nu toe doet het heel aardig en een echte weersverslechtering zit er niet in voorlopig.

Wel blijft steeds opvallen dat een langdurige stabiele mooiweerfase tot de zeldzaamheden behoort.

Maximaal halen we drie of vier dagen mooi weer en dan wordt dat al tamelijk snel weer verstoord.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Door weerman Marc Putto