Afbeelding
Foto: Jvg

Met de PCOB op reis…

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het bestuur van de Protestants Christelijke Ouderenbond doet er alles aan om het de leden zo aangenaam mogelijk te maken. "Het is dan ook geen wonder dat de Bond in enkele jaren is uitgegroeid naar ongeveer 250 leden", aldus het bestuur.

Naast nuttige en ontspannende maandelijkse bijeenkomsten in De Hoeksteen te Middelharnis worden er ook allerlei reizen en reisjes georganiseerd. Afgelopen week er een zesdaagse reis georganiseerd. Hieronder volgt een verslag van deze reis door Jan van Gurp.

"Zo'n zesdaagse reis vond in de afgelopen week plaats. Met 50 mensen gingen we op stap. Het reisdoel was dit keer: het voormalige Oost-Duitsland. Vanuit een schitterend hotel werden dagtochten ondernomen, naar Dresden, de hoofdstad van Saksen, de stad die aan het eind van de oorlog zo zwaar gebombardeerd is, waar duizenden mensen bij omgekomen zijn, maar die nu weer als van ouds hersteld is. Indrukwekkend, die Frauenkirche, dat voormalige paleis en die vele andere monumentale gebouwen en niet te vergeten de gezellige terrasjes en winkels.

Luther

Voor de kerk staat een groot monument van Maarten Luther, die zijn sporen in Saksen zo nadrukkelijk heeft achtergelaten. In de kerk zongen we het Lutherlied. Ook Chemnitz, eveneens een stad die in de oorlog veel te lijden heeft gehad, stond op het programma. Bij binnenkomst werd de aandacht getrokken door een levensgroot beeld van de grote socialist Karl Marx. Tijdens de DDR werd de naam Chemnitz veranderd in Karl Marxstad, maar na de val van de muur werd de naam weer snel teruggedraaid. Boeiend was ook de tocht naar Tsjechiƫ, naar Karlsbad, een kuuroord. De entree van dit land vormde met deze stad een onvoorstelbaar grote tegenstelling. De dorpjes zagen er ongekend haveloos uit, in de stad was alles pracht en praal. De prachtige tocht erheen werd met een ouderwets boemeltreintje, een bergbaan, gemaakt, een tocht die twee uur duurde. Ook Leipzig werd bezocht. Natuurlijk werd een bezoek gebracht aan het graf van Johann Sebastiaan Bach in de Thomaskirche. Van deze componist, die vele jaren in Leipzig gewerkt heeft, treffen we buiten de kerk een groot standbeeld aan.

Leipzig is een totaal andere stad dan Dresden, maar ook meer dan de moeite van het bezoeken waard.

Gidsen

Zowel in Dresden als in Leipzig stonden twee Nederlands sprekende gidsen op onze groep te wachten, die ons een uur lang al rijdend de bijzonderheden van hun stad hebben laten zien en die daarna nog een uur met ons door de stad wandelden.

De deelnemers aan de reis mogen terugzien op een prachtige reis, mede dank zij een week lang temperaturen tussen de 20 en 30 graden.

Voor de liefhebbers staan er nog een fietstocht, een dagtocht naar Rotterdam en een dagtocht naar Amsterdam op het programma".

Afbeelding
Afbeelding