CZAV betaalt 10 miljoen na op granen oogst 2014

GOES - CZAV betaalt €165 per ton op baktarwe, €163 op maaltarwe en €157,50 op voertarwe. De gerst wordt afgerekend op € 155. In augustus, drie weken na de oogst, werden voorschotten van €120 voor gerst en voertarwe en €130 voor bak- en maaltarwe uitbetaald.

Tijdens en na de oogst werd duidelijk dat men te komen had met een wereldwijd productierecord, als gevolg van een groot areaal met hoge opbrengsten. De prijsdruk die hierdoor ontstond werd versterkt door onverwacht aanbod van voertarwe uit Frankrijk als gevolg van kwaliteitsproblemen in het laatste deel van de oogst. Pas toen de Russische overheid heffingen invoerde om hun export te beperken veranderde de markt. Met name Noord-Afrikaanse landen gingen granen kopen op de Europese markt. De relatief zwakke euro ten opzichte van de dollar werkte stimulerend met een prijsimpuls als gevolg.

De teelt van gerst is sterk gereduceerd. Dit als gevolg van de opkomst van vroeg te oogsten zomertarwerassen die een beter saldo opleveren. De afzet van gerst aan de mouterijen is als gevolg van te lage eiwitgetallen en problemen met fusarium bijna niet mogelijk. Gersttelers kiezen om die reden voor zomergerstrassen met een hoge opbrengst of voor wintergerst die naast een goede opbrengst ook werkspreiding biedt.

"Door de goede kwaliteit van de tarwe kon CZAV weer maximaal het hogere segment van de markt bedienen. De basis van de goede kwaliteit is de keuze van de telers voor kwaliteitsrassen. Dit in combinatie met teeltmaatregelen en een goed verloop van de weersomstandigheden maakt dat de kwaliteit van de tarwe prima was. Door het grote aandeel kwaliteitstarwe wat wordt aangeboden, kan CZAV de logistieke kosten die bijvoorbeeld separatie met zich meebrengen laag houden. Door centrale opslag aan diep vaarwater wordt tijdens het afleveren ook logistieke efficiëntie behaald. Dit komt de uitbetaling aan de telers ten goede. Een mooi stuk coöperatieve samenwerking wat voelbaar loont", aldus CZAV in een persbericht.