Afbeelding
Foto: Archief

Reddingsboot van Stellendam strandde met tros in de schroef

De reddingsboot van Stellendam, de President J. V. Wierdsma, die bij bar weer al vele succesvolle tochten heeft ondernomen is zondagmorgen bij een simpele bergingsmanoeuvre op het strand gelopen. Oorzaak daarvan was een in de schroef geraakte tros waardoor de Pres. Wierdsma haar P.K.'s niet meer kon benutten om van het strand te blijven. Overigens betekende dlat bij het weer en de zee van zondag geen ramp. Toen de tros verwijderd was kon de reddingsboot bij hoog water weer zee kiezen, dat was zondagnacht.

Zondagochtend was de reddingsboot uitgevaren op het verzoek van dhr. Schroder uit Duitsland die met zijn tot jacht verbouwde tjalk al enkele dagen op het strand zat. De familie Schroder, mevrouw Schroder en een dochtertje, wordt vergezeld door de eveneens 3 leden tellende familie Schroƫr, eveneens uit Duitsland.

De beide heren hadden nadat ze vanuit Hellevoetsluis weggevaren waren hun platboomde schuit al eerder op het strand gezet om het wat op te schilderen. Ook vrijdag deden ze dat maar in tegenstelling tot vorige keren gelukte het hun niet bij hoog water weg te komen.

Zaterdagavond al voer de reddingsboot uit maar ze ging, tot zondagochtend, naar de haven terug. De poging die zondagochtend werd ondernomen deed ook de reddingsboot stranden. Gevaar was voor geen van beide schepen aanwezig. Ook de opvarenden van de tjalk, de Calitobe maken zich geen zorgen, het weer is uitstekend en de ijskast is vol terwijl regelmatig bezoeken aan de bewoonde wereld worden gebracht.

Naarmate de dagen verstrijken gaat het er echter op lijken dat er wel een erg hoog tij nodig is om de schuit weer vlot te krijgen. Wellicht zal er dan ook een geul moeten worden gegraven om de Calitobe weer in haar element te krijgen.

De schroef van de reddingsboot is door de dikke strop beschadigd; vandaag is de boot naar de werf gevaren waar een nieuwe schroef zal worden aangebracht.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 16 juli 1970