Afbeelding
Foto: Den Hertog

Israëls gouden periode

Van de hand van ds. P. den Butter verscheen in de serie over de koningen deel vier: Israëls gouden periode (de regeerperiode van Koning Salomo). Eerder verschenen in deze serie: Leve de koning! Van Samuël naar Saul; Driemaal gezalfd: Van Saul naar David en De herder-koning: Davids theocentrisch bewind. Het boek is in paperback verschenen bij uitgeverij Den Hertog onder het ISBN nummer 9.789.033.126. 826 en kost € 24,90.

Omdat de vorige delen ook besproken zijn, zullen we met een kortere bespreking kunnen volstaan: goede wijn behoeft immers geen krans. We noemen de periode van Salomo 's regering wel de gouden eeuw van Israël. En tot op zekere hoogte is dat ook een juiste typering. Al was ook in deze perioden niet alles goud wat er blonk. Wel wordt de naam Salomo terecht in relatie gebracht met het Hebreeuwse woord voor vrede: shalom. God had zelf beloofd, dat Salomo een man des vredes zou zijn. Het is de verdienste van ds. Den Butter dat hij zich in het bijzonder concentreert op Salomo en zijn koningschap. Uiteindelijk is de Heere Zelf de Koning van Israël. Salomo is als aards koning de vertegenwoordiger van God. Maar dan moet hij ook de trekken vertonen van de Heere: een herder, die het welzijn van de kudde, van de schapen zoekt. Helaas was Israëls eerste koning, wat dit betreft, een mislukking. En ook bij David, de tweede koning waren verkeerde aspiraties helaas niet van de lucht. Wellicht heeft men zich afgevraagd, of dit de vervulling was van Gods beloften. Al kunnen we van Salomo veel leren (zie de Spreuken, Prediker en Hooglied), het belangrijkste is, dat we in Salomo trekken mogen waarnemen van de Heere Jezus, Die kon zeggen: 'En zie ,meer dan Salomo is hier'.

Dit lijvige werk bevat 39 hoofdstukken en volgt meestal de volgorde van het boek Koningen, aangevuld met gedeelten uit Kronieken. De laatste twee hoofdstukken laten een zoektocht zien in het boek Prediker en Hooglied. In zijn woord vooraf spreekt dominee Den Butter zijn grote dankbaarheid uit tegenover de Heere, dat hij dit werk, deze studie over Salomo en zijn regering heeft mogen voltooien.

Hij trekt in dit woord vooraf wel een duidelijke conclusie: Ook Salomo is als theocratisch koning mislukt. Dat zagen we bij Saul en ook Davids regering was verre van volmaakt. Op aarde is het onmogelijk om een koninkrijk op te richten dat in alles voldoet aan en overeenkomt met Gods eisen.

Er is slechts één oplossing: de HEERE moet Zelf zo'n koning geven, want op aarde is die niet voorhanden. Ook van de regering van Salomo moet gezegd worden: een roep naar de komst van de Messias Koning.

De boeken over de koningen zijn het meer dan waard om te lezen, te herlezen en zeker om zelf te bezitten. Hier treffen we exegese, en Schriftuurlijk-bevindelijk onderwijs voor jong en oud, maar zeker voor hen, die in de wijngaard van de Heere arbeiden, ambtsdragers en onderwijsgevenden, maar ook voor persoonlijk gebruik. Uit de schat van het Woord worden nieuwe en oude zaken opgediept. Dominee sluit in zijn woord vooraf met de woorden: ik geef de boeken van de koningen in de hand van de lezer met de hoop, dat de Heere ook hier zijn zegen aan wil verbinden.