Afbeelding
Foto: Den Hertog

Vragen naar de weg

Als je op een kruispunt staat

B. S. van Groningen
Uitg. Den Hertog, Houten

Jij zult vast wel eens naar de weg gevraagd hebben. Het is met onze navigatiesystemen een stuk gemakkelijker geworden. Toch is het goed om niet alleen op de TomTom te vertrouwen. Je moet ook zelf alert blijven. Maar vraag jij ook naar de weg die de Heere wil dat je gaan zult? Of maak je het zelf wel uit? Niemand geeft het roer graag uit handen. Toch, als de Heere het roer van je levenschip in handen heeft, kun je niet verdwalen. Hij leidt op de juist weg. Hopelijk heb je dat in je leven meer dan eens ervaren. Zeker op kruispunten in je leven: vervolgopleidingen, belijdenis doen, de keus van een vriend of vriendin of een beroepskeuze. De Heere wil erin gekend worden. (pag. 87)

Dit is een citaat uit de vorige maand verschenen uitgave: Vragen naar de weg. De heer B. S. van Groningen, docent godsdienst in het VO, ambtsdrager en docent CGO, uitgaande van de Ger. Gemeenten, neemt jongeren mee op kruispunten in hun leven. Als zij voor belangrijke keuzes staan en niet precies weten wat de goede weg is, neemt hij hen mee naar de meest betrouwbare gids: het onfeilbare Woord van God. Je merkt dat de auteur dagelijks met jongeren omgaat. De lay-out, vormgeving en inhoud is aantrekkelijk en laagdrempelig.

Bijbelgetrouw worden twintig personen uit de Heilige Schrift beschreven. Ook zij stonden op kruispunten. Ook zij vragen naar de weg. Bij de meesten is God Zelf hun Leidsman. Wat zijn ze gelukkig. Een rijker leven is er niet. De Heere leert hen hoe te handelen en wandelen, door Woord en Geest. Zij laten zich leiden, in afhankelijkheid. Daarmee zijn zij identificatie figuren voor jongeren. Ieder vertelt op zijn/haar eigen wijze over de enige Weg van behoud.

Het eerste hoofdstuk gaat over Abram in zijn geloofsvertrouwen. Vervolgens komt Lot aan de beurt. Hij kiest aanvankelijk verkeerd. Maar de Heere is de Getrouwe. Hij leidt Zijn kind weer op het juiste pad. Het hoofdstukje over de hartelijke keus van Ruth is ernstig, gunnend en bewogen. Is het niet om jaloers op te worden, vraagt de auteur. Jongeren herkennen ongetwijfeld de verleidingen in het leven van de jonge Jozef. We bidden of Gods Geest hen genade geeft om met Daniel en zijn vrienden staande te blijven in het Babel van 2015. Levi wordt geroepen uit het tolhuis en Petrus doet de goede belijdenis. Het is alles vrucht van de Geest van Jezus Christus. Hopelijk krijgen onze jonge mensen bij het lezen van deze pocket zin om de Heere te vrezen, het allerhoogst en eeuwig Goed. (Ps. 25 : 6 ber.) Waarschuwingen ontbreken niet: Koning Saul is onder de profeten. Zijn hart is echter niet vernieuwd, door het zaligmakende werk van Gods Geest. Koning Agrippa is een halfslachtig mens. Die zijn nog springlevend. Een bijna christen is en blijft een verloren mens.

Het mooiste hoofdstuk vind ik waarin geschreven wordt over de Heere Jezus. Hij is het Voorbeeld bij uitnemendheid. Bij de drie verzoekingen laat Hij de Schrift spreken. Vanuit Gods Woord wijst Hij de enige juiste weg. Daarom is het hoogst noodzakelijk dat wij, ouderen en jongeren ons laten leiden vanuit de Bijbel. Daarin wordt ons de weg gewezen en aangeprezen. Ik onderstreep de welgemeende raad van de auteur richting de lezers: Bid maar: Leer mij, o HEER, de weg door U bepaald, dan zal ik die ten einde toe bewaren. (Ps. 119 : 17 ber.) ….Luister naar Hem, Die gezegd heeft: Ik ben de Weg, en de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot den Vader dan door Mij. (Joh. 14:6)

Ds. D.W. Tuinier