Op de aanmeldingskaart konden vakantiegangers hun bestelling doorgeven.
Op de aanmeldingskaart konden vakantiegangers hun bestelling doorgeven. Foto:

Firma Westhoeve in Ouddorp was nooit bang voor vernieuwing

OUDDORP – De winkel was prima gelegen. Aan de Koolweg, in het buitengebied van Ouddorp: dé weg van het dorp naar het strand. Iedereen kwam erlangs. "Vanaf het dorp was onze winkel de laatste als je naar het strand ging. En vanaf het strand de eerste voor je in het dorp kwam", zegt Corry Westhoeve-van Bloois, die vele jaren actief was in het familiebedrijf, dat begon als klein kruidenierswinkeltje en, vooral door de innovatieve geest die er aan de Koolweg 11 waaide, uitgroeide tot een supermarkt.

Door Kees van Rixoort

De geschiedenis van de zaak gaat terug tot 1921. In dat jaar begon de nog jonge Krijn Westhoeve, de schoonvader van Corry Westhoeve, een winkeltje in de voorkamer van zijn woning. Waarom? Hij had maagklachten. Zo ging dat in die tijd: als je niet helemaal gezond was, ging je de kost verdienen met een winkeltje. Een etalageraam en een toonbank, dat waren de belangrijkste voorwaarden om van start te kunnen gaan. En waren om te verkopen uiteraard. Krijn bediende ook klanten aan huis. Daar had hij een bakfiets voor, en later, in 1931, een luxe bestelwagen van het merk Chevrolet, die tijdens de bezetting werd geconfisqueerd door de Duitsers. "Zijn vrouw was heel handig met handwerken. In de avonduren, onder de koffie – ze zat altijd te haken en te breien. Met wat ze maakte verdienden ze ook geld", vertelt haar schoondochter driekwart eeuw later.

"Alles werd nog los verkocht. Alles moest je uitwegen: rijst, havermout, suiker en ga zo maar door. Er kwamen ook wel mensen met een jampotje voor stroop. Dat haalden we uit een groot vat met een pollepel. In de zomer was die stroop heel dun, maar in de winter was het een taaie massa." De winkel sloot zich al snel aan bij de inkooporganisatie Centra. Corry, de dochter van een politieman die veel verhuizingen had meegemaakt, trouwde in 1949 met Jacob Westhoeve. Het jonge stel ging aan de ene kant van de winkel wonen – in een tot woning verbouwde garage – terwijl Krijn en zijn vrouw aan de andere kant woonden.

Twintig verbouwingen

De verbouwing die daarvoor nodig was, is er één in een hele serie. In Ouddorp ging altijd het verhaal dat de firma Westhoeve aan de Koolweg wel twintig keer verbouwd had… Na een van de eerste verbouwingen kwam er, volgens het familiealbum, "een leuk toonbankje, een mooie koperen weegschaal en daarboven een lat met allerlei puntzakken".

De verbouwingen waren nodig omdat het assortiment groeide, evenals de handel. Daar kwam nog bij dat de firma Westhoeve graag innovatief bezig was. "Wij hebben nooit vrees voor iets nieuws gehad." De winkel aan de Koolweg was de eerste met een elektrische snijmachine, de eerste met een snelweger (al snel gevolgd door een tweede), een koelkast, een diepvries, zelfbediening, een lopende band bij de kassa… En een rijdende winkel, een servicewagen, met een handig zelf ontwikkeld schuifladensysteem, voor de klanten in onder andere de Oostdijk en bij de vuurtoren. Een belangrijke vernieuwing vond plaats In 1960, toen de kruidenierswinkel veranderde in een echte supermarkt. "Kwaliteit stond altijd bovenaan. Verse producten, dat was een echt stokpaardje: vleeswaren, fruit, aardappelen… We hadden een heel groot assortiment. De winkel was ruim en modern."

Wegwijzer

Voor de marketing, een woord dat nog uitgevonden moest worden, was altijd de nodige aandacht. Folders werden in eigen beheer gemaakt, op een stencilmachine. Bij de winkel kwam een grote wegwijzer te staan met aanduidingen als levensmiddelen, ijs en limonade. Een goede zet, met al die strandgangers, kampeerders en andere vakantiegangers die langs de deur kwamen. Om kampeerders op hun wenken te bedienen, stuurde de firma Westhoeve een 'aanmeldingskaart' rond. Daarop konden de vakantiegangers precies aangeven welke boodschappen ze bij aankomst in hun vakantieverblijf wensten te ontvangen.

Maar daar bleef het niet bij. Kampeerders op het VVV-terrein, de Prinsenhof en de Klepperstee konden hun levensmiddelen op een gegeven moment ook op hun camping kopen. "Daar beheerden we kampwinkels. Het begon met Pasen – dat kan al begin april zijn – en het ging door tot half september."

Massamarkt

De firma Westhoeve was een van de compagnons die het initiatief namen tot een grootse revolutie in de Ouddorpse middenstand: de stichting van de Massamarkt in 1969. Het winkelbedrijf kwam in een pand dat ooit was gesticht als cichoreifabriek (de Vooruit) en later veranderde in een melkfabriek. Anno 2015 heeft het pand nog altijd een winkelbestemming: de Jumbo-supermarkt.

De Massamarkt had vrijwel direct de sympathie van de klant. Corry Westhoeve heeft er vijfentwintig jaar gewerkt, in de slijterij. "Met het stichten van de Massamarkt speelden we in op ontwikkelingen in supermarktland, zoals de opkomst van 'witte boerderijen' en winkels als Jac. Hermans. We hadden zelfs plannen gemaakt om op het terrein van de gasfabriek in Middelharnis een grote supermarkt te vestigen, met een loopbrug over het Zandpad naar D'n Diek. Daar is het echter niet van gekomen. Maar de concurrentie nam enorm toe en de tijd van de buurtsupermarkt was voorbij. Het antwoord was de Massamarkt."

De winkel aan de Koolweg bleef daarnaast nog enige jaren open, ook toen de kampwinkels al waren gesloten of overgedragen. Halverwege de jaren zeventig ging de winkeldeur aan de Koolweg 11 voor het laatst open. Tenminste, voor levensmiddelen. Daarna kreeg het pand een andere bestemming.

"Het boodschappen doen en het koopgedrag was veranderd. Voor een winkel in het buitengebied was geen plaats meer." Daar komt nog bij dat de Koolweg niet langer de doorgaande weg naar het strand en de kampeergebieden was. Die functie was overgenomen door de nieuw aangelegde Oosterweg. "Ja, dat heeft wel klanten gekost."

Mooi en heftig

Corry Westhoeve (85) heeft altijd met plezier gewerkt. Ze zegt: "Ach, je was jong, sterk, gezond en ambitieus. De opbouw van Nederland was aan de gang. Je bouwde je gezin op en je had je werk. Ik heb niet hard gewerkt, maar heel hard gewerkt. Het was al met al een mooie, maar heftige tijd. Ik denk wel eens: hoe hebben we het allemaal kunnen doen…"

Pouw Grinwis

De firma Westhoeve heeft in de loop der jaren veel medewerkers gehad in de winkel aan de Koolweg. Corry Westhoeve: "Het is goed om van al die mensen er één te noemen: Pouw Grinwis. Hij was de man die meer dan vijfentwintig jaar heeft meegewerkt aan de opbouw van de zaak. Vooral was hij de drijvende kracht achter de 'uitbreng': boodschappenboekjes ophalen, het verzorgen van de bestelling en de dag erna de boodschappen bezorgen bij de mensen in het buitengebied, zoals de Oostdijk en de Westerd, het gebied rond de vuurtoren."

De grote wegwijzer met levensmiddelen trok de aandacht.
Het interieur van de winkel.
De winkel sloot zich al snel aan bij Centra.
Afbeelding