Ruimte voor ruimte-dossier moet nog een keer in debat bij de raadsfracties

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het bestemmingsplan Ruimte voor ruimte, het Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2 en het Integraal veiligheidsbeleid 2015-2018 stonden donderdagavond centraal op de agenda van de gemeenteraad.

Door Jaap Ruizeveld

Over de inhoud van deze drie onderwerpen heeft onze krant, in de beeldvormende fase, de informatie raadssessie en bij een inloopbijeenkomst voor bewoners, al meerdere keren bericht. Nu debatteerden de fracties in de oordeelvormende fase. Het Veiligheidsplan kreeg raad breed instemming. De beide andere onderwerpen gaan wel door naar de besluitvormende fase in de raad van 18 juni. Maar als de vele vragen aan het college bij de beantwoording toch nog knelpunten oproepen dan is het mogelijk dat pas in de laatste vergadering voor het zomerreces (op 9 juli) definitieve besluiten vallen.

Na de informatieve bijeenkomst van vorige week waren alle fracties snel bereid om hun goedkeuring aan het Integraal Veiligheidsplan te geven. Er was blijdschap dat de politiepost in Sommelsdijk blijft. Aandacht werd gevraagd voor de verkeersveiligheid N 59 en inzet bij preventie om overlast te beteugelen en zeker op het gebied van alcohol en drugsgebruik. Al was het dan een lokale raadsvergadering toch waren er enkele fracties die wezen op de landelijke reorganisatieproblemen bij de politie. Er moet een goede cao komen was het credo.

Ruimte voor ruimte

Namens bewoners van de Nicolaas Beetstraat, Roemer Visscherstraat, Joost van de Vondellaan en PC Hooftstraat in de Westplaat had inspreker Arjan Gerrits zich gemeld. Voor de tweede keer gaf hij aan dat het dossier volgens de bewoners onjuistheden bevatte, zo niet flinke onwaarheden. Aan- en omwonenden zien een geplande woningbouw (7 eenheden) bij de Prutweg Sommelsdijk niet zitten. Tegen deze ontwikkeling zijn veel zienswijzen ingediend, met als item dat er geen vraag is naar de woningen. Inspreker signaleerde volgens de bewoners onduidelijkheid over de kavelgrootte. Verder sneed hij de dubbelrol van het bureau Kuyper & Compagnons aan. Het grootste probleem noemde Gerrits het ontkennen door het college van fase 2 en 3. Hij citeerde tenslotte dat in de anterieure overeenkomst tussen projectontwikkelaar en gemeente gesproken werd over de voorbereiding van infrastructurele maatregelen.

Kwetsbaar gebied

De raadsfracties hadden veel opmerkingen en vragen over het Ruimte voor ruimte-dossier. Uiteraard mede in reactie op insprekers, want ook de heer Hendriks liet zich vanuit zijn discipline kritisch uit over het bestemmingsplan dan gericht op de zorg voor natuur en landschap. Wij zijn niet gelukkig met de voornemens. Er komt een te grote vrijheid voor bouw in kwetsbaar gebied. Hij hield een pleidooi voor behoud van open ruimte en miste een landschapsvisie. Doe alles stap voor stap. Wij willen meewerken aan een kansenkaart en dat gebruiken als meetinstrument, stelde Hendriks.

Kroonjuwelen

Vanuit de fracties werd ook een groot aantal kanttekeningen gemaakt. "De raad wordt gevraagd in te stemmen met een bestemmingsplan zonder dat wij kaders en randvoorwaarden hebben vastgesteld", gaf Pijl (CDA) aan. Hij richtte concreet ook zijn bezwaren tegen bouw op de locatie Koolweg in Ouddorp. Geven wij onze cultuurhistorische kroonjuwelen weg / zandwallengebied weg om vol te bouwen?.In ongeveer een zelfde lijn maar met andere bewoordingen hadden ook SGP (Markwat), Pipping (CU) en Maliepaard hun bedenkingen.

Alle fracties vinden het positief dat verrommeling wordt weggewerkt, maar over de compenserende invulling op genoemde locaties is op dit moment nog geen eenduidigheid te bekennen.

Reactie gemeente

Desgevraagd geeft de gemeente informatie over de gewijzigde provinciale verordening Ruimte voor ruimte. "Het was een regeling die was opgenomen in de provinciale Verordening ruimte. In 2014 is de Verordening ruimte gewijzigd, waarbij de ruimte voor ruimte regeling is opgegaan in een bredere regeling voor ruimtelijke kwaliteit. De ruimte voor ruimte regeling bestaat niet meer als zodanig, echter de ontwikkeling past wel nog steeds binnen de Verordening ruimte. Als dit niet het geval was geweest had de provincie dit in de zienswijze wel aangegeven. Dit hebben ze niet gedaan. Er is alleen een opmerking gemaakt dat de gedetailleerde ruimte voor ruimte regel niet meer bestaat en dat dit in de toelichting moet worden aangepast", geeft de gemeente aan.

Zinloos

Wethouder Trouwborst zei donderdagavond dat signalen dat er bij de locatie Prutweg een westelijke rondweg zou worden aangelegd dit totaal niet aan de orde is. Een droom die de gemeente zich nooit kan permitteren. Zinloos dus. Hij kondigde aan dat er een beleidsnotie aankomt die het mogelijk maakt om betere afwegingen in de komende tijd te realiseren. Gelet op de vele vragen leek het beter om die schriftelijk te beantwoorden en bij de vervolg bespreking te betrekken.