De leerlingen met hun certificaat op het bordes van het oude raadhuis. Het zijn Veerle Bal, Madeleine van den Berge, Nienke Biemond, Andrea van Eck, Annelie Groeneveld, Ronéll Rosier, Cor van der Sluijs en Corné Verburg.
De leerlingen met hun certificaat op het bordes van het oude raadhuis. Het zijn Veerle Bal, Madeleine van den Berge, Nienke Biemond, Andrea van Eck, Annelie Groeneveld, Ronéll Rosier, Cor van der Sluijs en Corné Verburg. Foto: Adri van der Laan

Canon Goeree-Overflakkee verder aangevuld door leerlingen Prins Maurits

MIDDELHARNIS – In een passende locatie – het oude raadshuis – was woensdag een kort officieel moment waarbij leerlingen van de Prins Mauritsscholengemeenschap hun deel van de aanvulling van de Canon van Goeree-Overflakkee presenteerden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In de afgelopen jaren heeft Jan Both van het Streekarchief Goeree-Overflakkee een Canon voor Goeree-Overflakkee ontwikkeld. In een vijftigtal vensters is op een tijdlijn de geschiedenis van de streek in kaart gebracht. Het is de bedoeling dat deze canon verder doorontwikkeld wordt en ook regelmatig aangevuld. Op www.erfgoedlijngo.nl is de canon te vinden.

Acht leerlingen uit VWO-3 van de Prins Maurtisscholengemeenschap hebben zich verdiept in de canon en hebben een aantal vensters wat meer verdieping gegeven. Woensdagmiddag was er de gelegenheid om in het Oude Raadhuis van Middelharnis hun werk te presenteren.

Teamleider Van de Berge legde uit dat het werk van de leerlingen past in X5 een programma waarin in de leerlingen naast hun gewone lesstof zich nog extra kunnen verdiepen. Volgens Van den Berge past het project van de leerlingen prima in de doelstellingen hiervan: onderzoek, mens- en toekomstgericht.

Streekarchivaris Jan Both bracht in herinnering waarom er ooit begonnen is met de eilandelijke canon. Landelijk was er ook een canon gepresenteerd omdat de kennis van de chronologie in de geschiedenis niet meer aanwezig was. Dit was ook de reden waarom er een eilandelijke canon is ontwikkeld. Deze begint bij de Romeinen en loopt tot heden.

Aan de hand van deze canon zal binnenkort een aantal informatiepanelen met QR-codes op verschillende historisch belangrijke plaatsen op het eiland worden onthuld.

Het hoogtepunt van de bijeenkomst vormden de bijdragen van de acht leerlingen, die in koppels van twee hun aanvulling aan de canon presenteerden.

De leerlingen hadden als thema gekozen: 'Strijd tegen het water'. In een animatiefilmpje kwam de bedijking van de Polder Dirksland en ook de bedijking van de andere polders op Flakkee aan de orde. Een ander onderwerp was 'Eeuwen van overstromingen.' Er is informatie toegevoegd over de verschillende overstromingen die het eiland heeft getroffen. Verder was er het onderwerp 'De Weel en het Grote Gat' waarin het ontstaan van welen op Goeree-Overflakkee wordt uitgelegd. De vierde presentatie handeling 'De bemaling van de polder', waarin verschillende poldermolens naar voren kwamen.

Aan het eind van de bijeenkomst, die werd bijgewoond door docenten en ouders van de leerlingen, kregen de leerlingen een certificaat uitgereikt. Zij kunnen dit later gebruiken om aan te tonen dat ze naast hun verplichte werk op school ook nog andere zaken in studie hebben genomen.

Jan Both en docent De Waard ontvingen vanwege hun begeleiding een boeket bloemen.