Afbeelding
Foto: pr

Voor u gelezen

Eileen

'De tijd vloeit als een rivier, de geschiedenis herhaalt zich, maar er wordt altijd nieuw water toegevoegd.'

Met deze, van oorsprong Latijnse, spreuk voor ogen ontstond het verhaal over de achttienjarige Ierse Eileen. De pachtersdochter voelt de zorg voor haar gezin als een grote verantwoordelijkheid. Naast het bewerken van het land vragen haar ziekelijke vader, de voormalige pastoor van het dorp, en haar gehandicapte zusje Brigid de nodige aandacht. De moeder van Eileen verongelukte op jonge leeftijd en de onverwachte dood van de moeder ligt als een donkere schaduw over het gezin.

Twee journalisten uit Dublin bezoeken, met toestemming van de Britse landeigenaar Harrison, het dorp in de county Calway om onderzoek te doen naar de Penal Law, de wet die de negentiende eeuwse katholieke Ieren allerlei beperkingen oplegde.

Tijdens het bezoek van de journalisten verdwijnt Ann, de jongste uit het gezin, spoorloos. Het eens zo rustige dorp in de groene vallei staat op zijn kop. De gebeurtenissen volgen elkaar daarna in snel tempo op. Alle schijnbaar toevallige voorvallen blijken een verband te hebben.

Intussen probeert Eileen haar eigen weg te zoeken. Ligt haar toekomst bij Philip Harrison, de vijand van haar volk of zal ze kiezen voor een leven aan de zijde van Thomas, een arme pachterszoon?

'Eileen' is een meeslepend verhaal. De auteur slaagde erin het verleden tot leven te brengen.

De lezer waant zich werkelijk in het Ierland van de negentiende eeuw en ziet door de ogen van de achttienjarige Eileen wat de vreselijke gevolgen waren van de Britse overheersing.

Liefde, moed, trouw en het maken van keuzes vormen de terugkerende thema's in het verhaal. De lezer wordt uiteindelijk gedwongen om ook zelf na te denken over het maken van keuzes in het persoonlijk leven.

'Eileen' is het derde deel in de Ierland-reeks van schrijfster Ineke Kraijo (1974). Deze historische roman is overigens prima los te lezen van 'Kate' en 'Rose'.

Ineke Kraijo (1974) was in het verleden werkzaam als advocate en wijdt zich tegenwoordig aan het schrijven van historische romans en kinderboeken.

Meer informatie: www.inekekraijo.nl www.uitgeverijmozaiek.nl

Ineke Kraijo
2015, Uitgeverij Mozaiek
340 blz., € 16,90
ISBN 9789023 994831