Flinke afkoeling zaterdag maar wel weer zonnig

Eindelijk kwam een einde aan een te koele - en de laatste dagen ook nog tamelijk wisselvallige fase.

Inmiddels is het weer snel beter geworden en op vrijdag en mogelijk ook zaterdag nog zitten we landelijk met hoogzomerse - tot hier en daar tropische temperaturen. Uiteraard ligt de koelere oceaanlucht alweer op de loer en die gaat ook instromen. Dat gebeurt in de nacht naar zaterdag.
De woensdag gaf in eerste instantie nog tamelijk veel wind uit een westelijke richting. Dat is de nasleep van de depressie die op dinsdag voornamelijk langszij trok en nog wat regen achterliet.

Aansluitend kroop een hogedrukgebied via Frankrijk richting onze omgeving en op donderdagmiddag lag dat min of meer boven onze hoofden en gaf een sterke weersverbetering op de Eilanden. Donderdagmiddag was het overtuigend zonnig en kwam het kwik al op zo'n 19 graden uit. In de felle zon en uit de wind (die er amper stond) was het vele graden warmer in de beschutte achtertuin.

Vrijdag wordt de beste en warmste dag van de week. Bij veel zon en 'n matige oostenwind kan het dan voluit zomers worden met maxima rond de zomerse 27 graden. Ook op 't strand wordt het warm.
We zien dan wel de onstabiliteit van de lucht toenemen, maar tot actieve onweersbuien komt het dan waarschijnlijk (nog) niet. Wellicht gebeurt dat dus vrijdagavond of richting zaterdag. Dan stroomt ook die koelere lucht alweer toe. Op zaterdag blijft de temperatuur aan zee steken onder de 17 graden

Het blijft op de meeste dagen overtuigend zonnig, ook op de zondag. De zon schijnt wel 13 tot 15 uur. Volgende week levert overwegend goed weer op: het zal veelal droog zijn. Wel is het ietwat koel dan.

Hogedrukgebieden lijken domicilie et gaan kiezen richting Ierland. Warm kan het daardoor nooit worden, maar de droogte houdt dan wel aan met zo'n instroom voornamelijk uit het noordwesten.
Als later de wind wat bijdraait naar noordoost komt de 20 graden allengs weer in zicht.

Deze junidroogte zagen we wel vaker de afgelopen jaren. Vaak werd dat dan in juli gecompenseerd.
De kans op een wat betere hoogzomer dan de voorbije jaren is wat groter straks in juli en augustus.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Door weerman Marc Putto