Christelijk gemengd koor Jeduthun uit Middelharnis.
Christelijk gemengd koor Jeduthun uit Middelharnis. Foto: PR

"Jeduthun" geeft jubileumconcert

MIDDELHARNIS – Onlangs hield het koor Jeduthun haar jubileumconcert in de Hervormde Kerk van Middelharnis. Eén van de leden maakte onderstaand verslag:

Jeduthun opent de avond met een intro: 'Als ik kom tot U'. Vervolgens opent de voorzitter de avond met een welkomstwoord waarin zij terugblikt in de afgelopen 30 jaar. Ze kan vol verwondering en dankbaarheid alleen aan God de eer geven voor Zijn trouw aan ons bewezen. Zij gaat daarna voor in gebed, waarna de lofpsalm 68:10 gezongen wordt.

Jeduthun vervolgt de avond met het zingen van Psalm 106: Prijst verheugd en Lof aan de Heer. Er zit veel dynamiek in het koor. De dirigent weet op zijn geheel eigen wijze het koor te leiden door deze prachtige stukken. Ze zitten vol inhoud en spreken van de lof, eer en trouw aan de Grote God, Die hun deze 30 jaar geleid heeft.

De oud-voorzitter en erelid, dhr. Arie Numan, spreekt in een meditatief moment n.a.v. Psalm 149. Ook hij blikt terug in het verleden. Hij memoreert dat er vroeger in de Heilige Hartkerk in Bergen op Zoom gezongen werd in evangelisatiediensten en dat daar niet gebeden of gelezen mocht worden, maar we toch via onze liederen de boodschap konden neerleggen.

Via verleden mocht hij ons wijzen en bemoedigen op de toekomst zoals wij allen kunnen lezen in Openbaringen 15, waar de verlosten het lied van Mozes zingen aan de glazen zee: God verheerlijkende. We zijn dankbaar dat ondanks de grote zorgen die er zijn over zijn gezondheid, hij hier kon zijn en dit voor ons wilde doen. We zingen aansluitend Psalm 149 vers 1.

Het gastkoor 'Groot Rotterdam' mag hun kunnen ten gehore brengen. Zij staan onder leiding van Paul Heyboer. Zij geven er blijk van meesters in de dynamiek te zijn en zo is er mooie variatie voor het publiek in de gezongen nummers.

Bij dit alles is er natuurlijk ook de fantastische inbreng van de organisten op het geweldige orgel van Middelharnis. De dirigenten moeten wel stevig leiding geven, ook aan de organisten, om alles in goede banen te leiden. Na een samenzang van Gezang 87 is Jeduthun weer aan de beurt.

Allereerst wordt het nummer 'Rots der eeuwen' gezongen. Er zijn twee solisten in dit stuk. Marieke Melaard en Dennis Kalle. Wat een mooie stemmen. Er is veel afwisseling in dit stuk. Een stuk met een hele diepe inhoud. Dan het lied 'Tel uw zegeningen'.

Een lied wat zeker op zijn plaats is op een avond als deze. Er waren deze 30 jaar heel veel zegeningen en die mogen/moeten zeker geteld worden. Het blokje word afgesloten met Psalm 150. Een bekende lofpsalm in het repertoire. Het koor en dirigent zijn aan elkaar gewaagd.

Er is dan weer plaats voor samenzang met een collecte voor de kosten. Hierna mag het mannenkoor zijn kwaliteiten nogmaals ten gehore brengen. Zij laten ook zeker liederen horen waar veel studie aan vooraf gegaan moet zijn. De liederen spreken ook van Gods trouw uit het verleden, voor het heden en de toekomst.

De avond word afgesloten met een gezamenlijk zingen van beide koren. 'Ere zij aan God de Vader'.

Mooiere afsluiting kan bijna niet. De voorzitter sluit deze prachtige avond af door de waardering en dank uit te spreken voor ieder die een taak heeft gehad en bovendien dank aan de Grote God, Die ons dit alles wilde schenken en eindigt met dankgebed.