Afbeelding
Foto: pr

Sport, spel en een dag om niet te vergeten

OOLTGENSPLAAT - Onlangs hebben de jongeren van de Woon-zorgboerderij De Goede Zorg zich flink uitgesloofd op de sport- en speldag georganiseerd op hun eigen terrein. Dit was een initiatief van 11 studenten van de HZ University of Applied Sciences.

Deze studenten volgen de minor Jeugdzorgwerker op de opleiding Social Work en kregen de opdracht een project te starten op de zorgboerderij de Goede Zorg. Er was vraag naar sport en beweging voor de jongeren en hiermee is men aan de slag gegaan. Na flink wat brainstormsessies is mocht het resultaat er zijn!

De Woon- zorgboerderij De Goede Zorg is een 24-uurs begeleiding en die hulpverlening biedt aan jongeren binnen het autistisch spectrum, gedragsproblematiek, verstandelijke beperking of een combinatie hiervan. De jongeren die wonen op de zorgboerderij waren erg enthousiast over deze dag. Tevens hebben zij ook geholpen met het meedenken over de invulling van de dag. Tijdens een van de bezoeken voorafgaand aan de dag, hebben de studenten en de jongeren samen gesproken. Zij vormden de inspiratiebron voor de invulling van de dag.

De middag die georganiseerd was, zat vol activiteiten. In het begin van de middag zijn er activiteiten gedaan gericht op het individu: de warming-up onder begeleiding van muziek op trommels, een emmer water vullen met een bekertje in estafette vorm, boomstam werpen, koekhappen en een klein parcours. In het tweede deel van de middag zijn er spellen gedaan in groepsverband, zoals flesvoetbal en trefbal. Het trefbal hebben we afgesloten met een rondje waterballonnen gooien. Alle deelnemers kregen een kaart waarop competenties stonden die zij per spel konden behalen. Indien zij alle competenties behaald hadden, mochten zij aan het einde van de dag een certificaat ontvangen. En natuurlijk heeft iedereen die gehaald.

De nadruk werd op deze dag niet gelegd op de competitie, maar op het beleven van plezier. Het was de bedoeling dat er een ontspannen sfeer hing waarbij de jongeren sporten op hun niveau en hierbij zo min mogelijk druk ervaren. Het tweede deel van de middag werd begeleid onder live muziek op trommels. Een student en begeleider van de groep hebben op trommels gezorgd voor een extra toevoeging op de dag waarover nog lang gesproken zal worden.