De Jong voor de locomotief. Foto: RTM museum
De Jong voor de locomotief. Foto: RTM museum Foto: RTM

'Tractor wordt bij evenementen ingezet'

Vervolg van de voorpagina

Financiële support was er niet. Het Prins Bernhardfonds liet het afweten met de mededeling dat het hier een privé- project betrof en het geen algemeen belang diende. Om de kosten binnen de perken te houden, heeft Rein de Jong de tractor goeddeels van hout gemaakt. "Wij hebben met dubbeltjes en kwartjes alles zelf betaald," zegt hij.

Link met RTM

De historische kermistractor is, zoals gemeld, een replica van een oude Engelse stoomtractor. En daar ligt de link richting RTM. "Vele jaren heb ik het reilen en zeilen van het RTM-trammuseum gevolgd", vertelt De Jong. "Vanaf de Lijdensweg in Hellevoetsluis tot de glorieuze groei en bloei op de Punt aan de Brouwersdam in Ouddorp. De inzet en toewijzing van alle betrokkenen bij de RTM gaven mij de overtuiging dat de tractor Vera Lynn daar in bekwame handen is. Daar komt extra bij dat mijn liefde voor alles wat met stoom te maken heeft in de loop der jaren nooit is verdwenen. Daarom besloot ik tot de bouw van een getrouwe kopie van de stoomtractor. En de naam die is bewust gekozen omdat het om een Engelse machine gaat en ook omdat mijn vrouw en ik fan zijn van Vera Lynn. De beroemde zangeres woont nog in een dorpje in Kent. Ze is inmiddels 98 jaar".

Unieke aanwinst

Voorzitter Sparreboom is in zijn nopjes met de schenking aan het RTM-trammuseum. "Wij zullen deze tractor permanent tentoonstellen en zeker bij evenementen inzetten. Wij zijn kritisch ten aanzien van objecten die niet direct gerelateerd zijn aan onze tram- en bus historie. Hier gaat het echter om een zo treffend en inspirerend item, een replica van een Engelse stoomtractor, die uniek genoemd kan worden. Evenals onze historische bussen, kan deze tractor op de weg rijden.

Dat is één overeenkomst en als een kopie van de stoomtractor klikt dat weer met het onze stoomtram". Zoals bouwer De Jong zijn creatie in het Brabantse land, maar ook op zogenoemde Stoomdagen in Dordrecht en Hellevoetsluis presenteerde, ziet ook Sparreboom mogelijkheden in verhuur bij evenementen.

Maar hoewel de snelheid van de tractor hooguit 20 km. per uur bereikt, zal altijd een bevoegd en bekwaam chauffeur uit eigen kring vereist zijn. En bij de opleiding voor een goede "driver" is zeker in de beginfase het oog van de bouwer aanwezig.

Het wordt weer een publiekstrekker, verzekert Sparreboom, die zich wel kan vinden in de slogan van Rein de Jong: "Dat de Vera Lynn met haar wielen maar vaak de weg zal raken".