Geen verplichting bij onderwijs

Zorgwekkend!

Staatssecretaris Van Rijn, van het departement Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is niet van plan om de mediation bij echtscheidingen verplicht te stellen. Niet zozeer echtscheidingen als wel vechtscheidingen zijn heel erg ontwrichtend en traumatisch voor de kinderen. Want die komen heel vaak in de knel, doordat de goede relatie van hun ouders soms plotseling totaal stuk loopt. En wat is de zoektocht voor wat de beste oplossing is? In Denemarken, zo las ik, is mediation verplicht geworden en daardoor is het getal van vechtscheidingen gehalveerd. De Nederlandse overheid doet er inmiddels wel onderzoek naar.

Tweeƫrlei aanbeveling

Allereerst heeft de kinderombudsman, de heer Dullaert, een aanbeveling gegeven in zijn rapport 'Vechtende ouders, het kind in de knel'. En nu heeft de Staatkundig Gereformeerde Partij, de SGP dus, in de maand januari aangekondigd zich graag te gaan inzetten voor een wettelijke verplichting tot mediation voor gezinnen met minderjarige kinderen, van wie de ouders van plan zijn van elkaar te scheiden. Natuurlijk zijn volwassen kinderen verdrietig, die zelf op eigen bestemming zijn gekomen, maar minderjarige kinderen, soms nog klein, zijn er slecht aan toe. In de Tweede Kamer werd in de maand mei vorig jaar al verplichte mediation door de meerderheid sterk bepleit. De toenmalige staatssecretaris, de heer Teeven, nam dit niet over.

Heel gelukkig of verdrietig

Heel gelukkig zijn de kinderen in een gezin, die zien en meemaken dat vader en moeder heel veel van elkaar houden. En bovenal kunnen ze gelukkig zijn, die weten dat zij God liefhebben en dienen. Heel verdrietig zijn de kinderen, die een echtscheiding meemaken, zelfs van hun ouders die in de trouwdienst elkaar voor Gods aangezicht trouw beloofden!

Zijn die dan helemaal op elkaar uit gekeken?

Ds. W. Chr. Hovius