Afbeelding
Foto: Archief

Rust voor juffr. Anna na 48 jaar

Vooral wanneer er uit helblauwe of reebruine kinderoogjes tranen wenen, ontpopt zich in juffrouw Anna de ware kleuterleidster die ze al 48 jaar lang geweest is. Dan wordt het meegebrachte zakdoekje tevoorschijn gehaald en dan wordt er getroost en dat allemaal… onbevoegd! Juffrouw Anna is er een voorbeeld van - misschien wel het laatste in den lande - dat men ook zonder aktes de kleuters verantwoord op de lagere school kan voorbereiden. Juffrouw Anna heeft haar kleuters nog meer meegegeven, in haar klas op de openbare kleuterschool In Sommelsdijk is de kinderbijbel niet gesloten gebleven.

Volgende week woensdag 10 juni moet juffrouw Anna noodgedwongen een punt zetten achter het werk dat ze sinds 1 april 1922 met veel liefde heeft gedaan, zij bereikt dan de 65-jarige leeftijd en de Wet gebiedt haar dan te gaan. "Och, de jaren gaan meetellen en de kleuters lijken elk jaar weer drukker te worden," berust juffrouw Anna nochtans haar pensioengerechtigde periode met zeer gemengde gevoelens tegemoet ziend.

"De kleutertjes worden drukker", dat heeft de jarenlange ervaring haar wel geleerd, en In gedachten zegt ze: "Vroeger was een kind met een stukje speelgoed een hele dag tevreden, maar nu moet er zoveel aangesleept worden en zijn ze bovendien ook veel minder gezeggelijk." Het doet haar weleens pijn als de kinderen het maar steeds over hun favorieten van de televisie hebben en het verdriet haar ook dat met haar waarschijnlijk ook het bijbellezen van de school zal verdwijnen, waarom het haar extra moeilijk zal vallen van dat alles afstand te nemen.

Opnieuw staat er een bijeenkomst gehouden te worden, nu op 10 juni, van half acht tot half tien 's avonds zal juffrouw Anna daar in het middelpunt van de belangstelling staan en door vele tevreden ouders zal ze de hand worden gedrukt. De daarop volgende dagen kan juf Anna die sinds zes jaar, toen haar moeder overleed, alleen woont, de hele dag aan haar zelf en haar huishoudentje besteden en er over nadenken hoe goed het is geweest en hoe goed het opnieuw kan worden. Van de sympathie van Sommelsdijk kan ze verzekerd zijn.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 5 juni 1970