Voor georganiseerde criminaliteit is eiland geen geïsoleerd gebied

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het integraal veiligheidsplan en de gebiedsscan van de politie-eenheid Haringvliet van de politie Rotterdam waren informatieve onderwerpen waarvoor de gemeenteraad donderdagavond ruime belangstelling toonde. Immers inzicht in de cijfers gericht op Goeree-Overflakkee spreekt tot ieders verbeelding. Teamchef mevrouw De Jonge had goed nieuws dat in ieder geval de capaciteit van het korps voor wat de inzet op het eiland betreft, ondanks de algemene bezuinigingen, niet wordt verlaagd en dat het steunpunt van de politie in Sommelsdijk ook de komende jaren niet alleen open blijft, maar ook dat de huidige openingstijden op maandag, woensdag en vrijdag worden gehandhaafd.

Door Jaap Ruizeveld

Met integraal beleid zal o.a. worden ingespeeld op criminaliteit en het voorkomen en tegengaan van overlast. Goeree-Overflakkee is volgens cijfers afgezet tegen het landelijk gemiddelde een superveilig eiland had burgemeester Lokker in zijn inleiding aangegeven. Maar het gevoel van veel bewoners is anders. De politie moet met minder middelen meer doen en daarom is samenwerking met burgers en andere instanties van groot belang. Met ons allen kunnen wij een steentje bijdragen aan objectieve en subjectieve veiligheid. Ons eiland ligt niet in een geïsoleerd gebied. We hoeven alleen maar naar de recente gebeurtenissen in Den Bommel te kijken. Misdaad wordt steeds ingewikkelder. Bij de veiligheid heeft de gemeente een regierol en heeft de burgemeester op het gebied van openbare orde en veiligheid een exclusieve rol te vervullen.

Signalen

Het waren inleidende signalen voordat teamchef mevrouw De Jonge "de eilandcijfers" presenteerde. Uit analyse blijkt dat het aantal woninginbraken daalt. Dat er een toename is van drugshandel. Een stijging van voertuigcriminaliteit (inbraak maar opvallend veel diefstal van brandstof). De politie zet in op aanpak van overlast veroorzaakt door jongeren. Op het alcohol en drugsgebruik door de jeugd en op de georganiseerde criminaliteit. Niet alleen Den Bommel kwam hierbij in het nieuws. Ook elders op het eiland zijn criminele zaken aan het licht gekomen, zoals opslag van gestolen goederen in zeecontainers.

Geen overvallen

Een positieve score is er bij de items straatroof en overvallen. De teller staat hier op nul. Daar tegenover is het geweld (huiselijk geweld, bedreiging en mishandeling) op het eiland hoog. Al eerder genoemd, het aantal gevallen waarin drugs en alcohol bij de jeugd een rol spelen neemt verder toe. Dit onderwerp wordt ook, zo meldde de burgemeester, besproken met kerken en verenigingen. Aandachtsgebieden zijn het handhaven van goede aanrijtijden, de zorg om hennepkwekerijen en de preventie en het voorkomen van branden. Bij het handhaven van de veiligheid is de rol van buurtpreventieteams van groot belang. De taak van de boa kwam aan de orde alsmede de oproep om gelden in te zetten om met preventieve acties jongeren te begeleiden. Tenslotte was er aandacht voor meer incidenten door sociale problemen. Burengerucht, ruzies en opvang van verwarde personen. De nota integraal veiligheidsbeleid 2015-2018 komt donderdag in de gemeenteraad.