De Ouddorpse Ring wordt mogelijk ook in het voor- en naseizoen afgesloten.
De Ouddorpse Ring wordt mogelijk ook in het voor- en naseizoen afgesloten. Foto: Martijn de Bonte

Uitvoering Verkeerscirculatieplan Ouddorp start na raadpleging bedrijven en bewoners

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de presentatiebijeenkomst donderdagavond voor de leden van de gemeenteraad, mede ter informatieve voorbereiding op onderwerpen in de oordeelvormde fase in de raad van 4 juni, kwam het Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2 aan de orde. Daarnaast was er een presentatie van het integraal veiligheidsplan en een presentatie/gebiedsscan door teamchef Haringvliet van de politie-eenheid Rotterdam. Het Eilandteam gaf inzicht in Leefbaarheid en vitaliteit in de kernen.

Door Jaap Ruizeveld

Deze krant besteedde bij de informatiebijeenkomst voor bewoners en bij de beeldvormende fase in de raad al aandacht aan het Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2. Bij dit plan zijn, zo wordt ook door het college bij het voorstel tot vaststelling van dit plan in de raad van 18 juni, kanttekeningen te plaatsen. Zoals de voorgestelde maatregelen om de Ring af te sluiten.

Door het OVO bestuur (Ondernemers Vereniging Ouddorp) is hierop terughoudend gereageerd. Naast de jaarlijkse zomersluiting van de Ring in Ouddorp voor gemotoriseerd verkeer staat er in het VCP beschreven om ook in het voor- en naseizoen (de Ring deels af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

In principe afwijzend

Vanwege de ontwikkelingen in Ouddorp zoals het omvormen van stacaravans naar bungalows ontstaat er meer jaarrondrecreatie, wat erin resulteert dat er ook buiten het zomerseizoen veel toeristen zich bevinden in de Ring, schrijven b. en w. De OVO heeft in een brief laten weten in principe niet achter het afsluiten van de Ring buiten het zomerseizoen te staan. Na de informatieavond heeft de OVO een enquête uitgezet onder de leden, omdat de leden hebben aangegeven niet te zijn gehoord in het standpunt van het bestuur. De meningen onder de leden zijn verdeeld. De resultaten van de enquête zijn nog niet bekend. Na vaststelling van het VCP lijkt het gemeentebestuur een goed idee, dat de gemeente alle bewoners en winkeliers in de Ring (al dan niet lid van de OVO) over de problematiek enquêteert.

Over lang tijdvak

Donderdagavond in de informatiebijeenkomst presenteerde H. Trommel (bureau RhO) opnieuw het plan. Met daarin de al eerder gepubliceerde items van de wegencategorisering, het aanleggen van fietsstraten (te beginnen bij Dijkstelweg en Westerweg) en na evaluatie wellicht uit te breiden naar Koolweg en Bokweg. De verlaging van snelheid op Oosterweg en Vrijheidsweg naar 50 km, een kleine wijziging ten gunste van fietsers op de rotonde Smalle Einde/Bredeweg en als hoofdthema's: de parkeerdruk, een eventuele omdraaiing van de rijrichting op de Achterweg en het afsluiten van de Ring voor het gemotoriseerd verkeer in de periode van maart tot oktober. Voornemens die in de gedachte uitvoering van het VCP zijn opgenomen maar die – zoals gemeld – nog nader gecommuniceerd zullen worden en zich over een tijdvak van 15 jaar zullen uitstrekken.

Ring en Achterweg

Vanuit de raad werd de vraag gesteld of het niet verstandig zou zijn het omdraaien van de rijrichting in de Achterweg pas te realiseren als ook aan de ontsluiting van deze weg naar de Goudsminne een invulling kan worden gegeven. Uit onderzoekcijfers blijkt dat voor wat de afsluiting van de dorpskern 72% van de benaderde personen en bedrijven het afsluiten van de Boompjes geen bezwaar vindt. In het afsluiten van ook het parallelle deel van de Weststraat zou 69% zich kunnen vinden. Het omdraaien van de rijrichting in de Achterweg toont echter aan dat de meerderheid van de ondervraagden dit niet gewenst acht.

Parkeerdruk

Uit tellingen zou blijken dat de parkeercapaciteit op de Dorpstienden op hoogtijdagen 85% is. Gesignaleerd wordt daarbij dat op het moment van de telling de parkeergarage van AH niet of nauwelijks werd gebruikt. Bij afsluiting van de Ring zou er compensatie gezocht moeten worden voor 77 parkeerplaatsen in de omgeving van deze Ring.

Fietsverbinding

Een ander punt van wrijving dat deze avond nog niet aan de orde kwam is de mogelijke fietsverbinding over het recreatiepark Duynhille. De discussie over deze fietsverbinding tussen Ouddorp-Centrum en Ouddorp-Bad over het park Duynhille wordt voorbereid zo geven b. en w. aan. Een besluit valt niet in het Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2 maar wordt genomen in het kader van de planologische procedure Ouddorp-Bad.

Financiële consequenties

De kosten voor het uitvoeren van het uitvoeringsplan zijn nog niet bekend.

Er zal zo veel als mogelijk 'werk met werk' worden gemaakt. Als er riool- of herbestrating werkzaamheden zijn, zal er een combinatie gemaakt worden. Voor maatregelen waar geen combinaties gemaakt kunnen worden, zal financiële dekking moeten worden gezocht. Omdat de kosten van het uitvoeringsplan niet bekend zijn, is er nog niet naar financiële dekking gezocht.

Planning

Het VCP geeft een doorkijk naar de ontwikkelingen in het gebied van verkeer in Ouddorp tot het jaar 2030. In die periode zal het plan worden uitgevoerd. Maar voordat er wordt over gegaan tot uitvoering van een maatregel zullen de bewoners worden gehoord en geïnformeerd, zo heeft het college beloofd. Ook de maatregelen, die in verschillende fases worden uitgevoerd, zullen tussentijds geëvalueerd worden.