Afbeelding
Foto:

Ouddorps museum toont Tweede Wereldoorlog op Goeree

OUDDORP – Ooit stonden er drie vuurleidingsbunkers op de Kop van Goeree: op het Flauwe Werk, aan de Stellingweg en bij Goedereede-Havenhoofd. Zeventig jaar na de bevrijding zijn ze allemaal weg. Maar in het museum Ouddorps Raad- en Polderhuis is een vuurleidingsbunker nagebouwd. Zo is de sfeer te proeven. Geheel waarheidsgetrouw is de bunker in het museum niet. Daarvoor ontbreekt de ruimte. Een afstandsmeter met een lengte van 4 meter, die de Duitsers gebruikten, past er gewoon niet in. Daarom staat er een kleinere. Tussen onder meer geüniformeerde poppen, een telefooncentrale en een Duits mens-erger-je-nietspel.

Door Kees van Rixoort

Zeventig jaar na de bevrijding en vijfenzeventig jaar na het begin van de bezetting is in het Ouddorps Raad- en Polderhuis de tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog op Goeree' te zien. Het museum toont een veelheid van voorwerpen en voorstellingen uit de bezettingstijd, de bevrijding en het ruimen van de mijnen daarna, maar ook uit de tijd vlak voor de oorlog, waarin de oorlogsdreiging en de mobilisatie het leven beheersten. In tegenstelling tot de tentoonstelling van vijf jaar geleden, die inzoomde op de Atlantikwall, is nu gekozen voor een breed beeld. Zo komt ook de Jodenvervolging aan bod.

Er is een complete Duitse veldkeuken te zien, in vol bedrijf. Inclusief levensmiddelen, zoals eieren en hammen. Even verderop, voorbij de distributiebonnen, staat een model van het luchtdoelkanon dat aan het eind van de oorlog bij Oude-Tonge stond. Het model is gemaakt door Jan-Cees Grinwis, vrijwilliger en bestuurslid van het museum. Ook andere modellen zijn van zijn hand.

Potje voetbal

Fraai is het tafereeltje met Duitse krijgsgevangenen en Engelse opzichters. De Duitsers moesten na de bevrijding hun eigen mijnen opruimen, waarbij er overigens 29 omkwamen. Hadden ze een perceel gesaneerd, dan mochten ze er een potje voetbal spelen. Om maar zeker te weten of alle mijnen verwijderd waren… Het tafereeltje toont deze wat vergeten episode uit de naoorlogse tijd. Het ruimen duurde twee jaar. In een aparte vitrine zijn voorwerpen uitgestald die op de Kop van Goeree zijn gevonden. Een zuurstofmasker van een B17-piloot, bijvoorbeeld, een helm en een Amerikaanse noodzender. En laarzen met vijf centimeter dikke zolen. Ze werden gebruikt aan het Oostfront, om in de vrieskou tijdens het wachtlopen warme voeten te houden. Waarschijnlijk hebben ex-Oostfrontmilitairen ze meegenomen toen ze naar Goeree werden overgeplaatst. Ook daar kon je last hebben van koude voeten…

De tentoonstelling is samengesteld en opgebouwd door de vrijwilligers van het museum, in samenwerking met Stichting WO2GO en Teun en Mark Grinwis. WO2GO zorgde voor de panelen met heldere informatie, de expertise op het gebied van de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee en een aantal voorwerpen. 95 procent van wat er in het Ouddorps Raad- en Polderhuis te zien is, is afkomstig uit de collectie van Teun en Mark Grinwis, die al twintig jaar aan het verzamelen zijn. Hun verzameling – Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië – staat thuis op twee zolders, maar een deel is nu dus tijdelijk verhuisd naar het museum.

Alle facetten

'De Tweede Wereldoorlog op Goeree' is een unieke tentoonstelling, die alle facetten laat zien en iedere bezoeker wat te bieden heeft. Stoere jongens die geïnteresseerd zijn in militaire actie, maar ook bezoekers die meer belangstelling hebben voor bijvoorbeeld de voedselbereiding in de veldkeuken of met behulp van een zelfgemaakt graanmolentje. En schoolklassen, die een leerzaam uitje zoeken.

De tentoonstelling is tot eind september te bezoeken op dinsdag van 10.00 tot 14.00 uur en op donderdag en zaterdag van 14.00-16.30 uur. In juli en augustus is het museum op donderdag en zaterdag geopend van 11.00 tot 16.30 uur. De entree is 1,50 euro per persoon. Groepen kunnen reserveren via de VVV in Ouddorp, telefoon 0187 681789.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding