Vanaf 3 juni weersverbetering aan zet

Ondanks een paar mooie en warme dagen tussendoor tijdens de afgelopen aprilmaand en mei is het gemiddeld steeds iets aan de koude kant gebleven. Dat lag voornamelijk aan de dikwijls nog 'nachtvorstelijke' nachten. Vlak boven het veld was het regelmatig iets onder 0 de afgelopen weken.


Zelfs tot eind juni kan het nog tot flinke nachtvorst komen in de open velden van Flakkee. Tot en met 3 juni zitten we met een onderkoelde luchtaanvoer van over het kille zeewater. En hardnekkig hogedrukgebied dat bivakkeert boven de onderkoelde wateren nabij Ierland geeft voortdurend die instroom van kille lucht. Overdag komt de temperatuur uit rond een graad of 15. Op de vrijdag passeert een storing met een flinke kans op buiige regen in Zuidwest-Nederland.


Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar daarna af en vooral na het weekend valt er weer neerslag. Het gaat daarbij niet bepaald om grote regenhoeveelheden. De droogte duurt nog voort. Toch is het best bruikbaar weer op de eilanden voor bijvoorbeeld diverse buitenactiviteiten. Neem nu de zondag waarop het bijna warm is met een maximum waarschijnlijk richting de 20 graden. Een omkeerpunt zal zich gaan voordoen tussen pakweg 1 en 3 juni. Dit is een periode met een grotere kans op neerslag. De depressieactiviteit breidt zich weer wat uit over het Noodzeegebied.


Desalniettemin geeft het voornaamste Europese weermodel nog aan dat we vanaf begin juni een belangrijke temperatuurstijging krijgen in de Benelux, richting de 20 tot 22 graden. Ook de Amerikaanse variant mikt op een snelle temperatuuropmars begin juni tot meer dan 22 graden. De vraag is wat het sturende Azorenhoog gaat doen aanvang juni. Breidt dat zich uit tot over onze omgeving en koerst dat later door richting het noordoosten van Europa met fraai droog, zonnig en warmer weer tot gevolg? Of krijgen toch die depressies, die uitzakken richting het Noordzeegebied, meer vat op ons weerbeeld? De al genoemde 'kritieke' periode 1-3 juni moet de doorslag geven.
De periodieke regenkansen blijven tot en met aanstaande dinsdag in ieder geval nog tamelijk groot in zuidelijk Nederland. Eerst vanaf 4-5 juni zal de weersverbetering volgen met meer zon en wat warmte.