Afbeelding
Foto:

De Hef ziet alles

'Als de Hef op z'n hoogst was, leek het alsof de wolken vluchtten en het val de wolken kon aanraken. Als het gevaarte bovenin was en je ernaar bleef kijken, leek het zijn plek tussen de heftorens te verlaten en naar de hemel te zweven. Zo hoog was hij dan dat het wel de troon van God zelf zou kunnen zijn. Misschien wás het wel de troon van God, dat kon bijna niet anders. Want vader had het zelf gezegd: 'De Hef ziet alles'. Rotterdam, 2000. Na een glansrijke carrière in het buitenland keert de van oorsprong Rotterdamse Ruurd terug naar zijn geboorteplaats.

Samen met zijn iets oudere tweelingbroer Frans groeide hij op in het naoorlogse Katendrecht, de wijk van zeelui, havenwerkers en prostituees. Op de komst van Ruurd had niemand gerekend. 'Zie je wel', had vader later gezegd, 'die jongen is anders. Onberekenbaar, al vanaf zijn geboorte. Niemand wist toch dat hij bestond? Ineens was hij er.' Ruurd is anders. Met zijn vader, een dominante man, is het voor de onconventionele Ruurd moeilijk samenleven. Zijn moeder probeert voortdurend tussen de conflicten van vader en zoon door te laveren. Terwijl Frans zich niets mooiers kan voorstellen dan een leven als roeier in de havens, voelt Ruurd niets voor een bestaan als havenwerker. Een onverteerbare gedachte voor zijn vader. Al tijdens de kinderjaren van Ruurd neemt zijn vader afstand van hem en de verwijdering is compleet wanneer Ruurd gaat studeren in Delft. Frans beschikt over een volgzaam karakter en begrijpt weinig van de vaak opstandige Ruurd. De twee broers drijven dan ook steeds verder uit elkaar. Zwervend door 'Zuid' en het centrum probeert Ruurd in het reine te komen met zijn verleden en de catastrofale gebeurtenis die hem hals over de kop het land deed verlaten. In eerste instantie gaat hij op zoek naar zijn ouders met wie hij al jaren geen contact meer heeft. Tijdens deze zoektocht dringen de pijnlijke herinneringen aan het desastreuze conflict met zijn tweelingbroer zich steeds verder op. Tot de herinneringen zo sterk worden dat Ruurd er niet meer omheen kan en hij door de omstandigheden wordt gedwongen de balans van zijn leven op te maken. Ondanks zijn geslaagde carrière blijkt Ruurd al zijn hele leven op zoek te zijn naar acceptatie en geborgenheid. Tot zijn verwondering wordt Ruurd gewaar dat de functie van de Hef zich niet beperkt tot zijn jeugd maar zich uitstrekt tot in het hier en nu.

Symboliek van de Hef

Het verhaal van de 50-jarige, naar Rotterdam teruggekeerde zakenman, wordt afgewisseld met de geschiedenis van de jonge Ruurd. Cees Pols schreef een indrukwekkende roman over de levenslang voortdurende hunkering naar acceptatie en geborgenheid. Hij combineert dit met het schetsen van een prachtig tijdsbeeld van de ontwikkeling van het havengebied van het naoorlogse Rotterdam. Mede door het gebruik van een wisselend vertelperspectief creëerde de schrijver een bijzondere vertelling die je niet zomaar loslaat. Ruurd is een sterke selfmade man, maar als hij de balans van zijn leven opmaakt, ontdekt hij hoe kwetsbaar hij in werkelijkheid is. De ontwikkeling die Ruurd in dit opzicht in korte tijd doormaakt wordt door de auteur beeldend en levensecht beschreven. De symboliek van de Hef loopt als een rode draad door het verhaal van Ruurd en zijn familie. 'De Hef ziet alles' laat veel over aan de verbeelding van de lezer, als het boek uit is ben je nog niet 'klaar'.
De Rotterdamse Hef (Koningshavenbrug), werd in 1923 geopend en is een Rijksmonument. Diverse (historische) foto's van de Hef en Katendrecht zijn opgenomen in dit boek en daarnaast vindt de lezer een uitgebreide vermelding van geraadpleegde bronnen. Cees Pols (1953) groeide op in een dorp langs de Hollandse IJssel. Hij publiceerde onder meer 'En het werd stil' (2007) en het BCB-actieboek 'De tijd dat je zweeft'. Meer informatie: www.uitgeverijmozaiek.nl.

De Hef ziet alles
Cees Pols,
2015, Uitgeverij Mozaiek
312 blz., € 19,50
ISBN 9789023 994817