Haven van Dirksland nu definitief afgesloten Dijk ging dicht na vertrek van het laatste vaartuig Dhr. Grinwis opende de sluisdeuren om er voor de laatste keer een schip doorheen te laten.
Haven van Dirksland nu definitief afgesloten Dijk ging dicht na vertrek van het laatste vaartuig Dhr. Grinwis opende de sluisdeuren om er voor de laatste keer een schip doorheen te laten. Foto: Archief

Haven van Dirksland nu definitief afgesloten

Gisteren, een dag voor de definitieve afsluiting van de haven van Dirksland, is het laatste vaartuig daaruit verdwenen. Het was een drijvende directiekeet van de Deltacombinatie, de maatschappij die de afsluiting vandaag zal voltrekken. Op de sluis op Dirkslands Sas hebben de sluismeester en zijn echtgenote, de heer en mevrouw Grinwis dit moment met gemengde gevoelens ervaren. Het in- en uitlaten van schepen behoort na gisteren voor goed tot het verleden, dat heeft er althans alle schijn van. Een nieuwe toekomst kan de haven echter wachten wanneer t.z.t. het Halskanaal bij Stellendam gegraven wordt waardoor jachten e.d. het Zuiderdiep zullen kunnen bereiken. Dat echter is nog schone toekomstmuziek waarvan de eerste tonen slechts heel in de verte hoorbaar zijn. De eerstkomende 5 á 6 weken zullen aanmerkelijk minder "schoner" zijn, wanneer de verwachting van dhr. Grinwis wordt bewaarheid.
"Het water in de haven staat kan nu niet ververst worden of het moest zijn dat het met een flinke portie regenwater zal worden aangevuld. Dat dat zal gebeuren lijkt evenmin aannemelijk omdat het wel heel lang en hard zal moeten regenen eer de polder genoodzaakt zal zijn haar water op de haven te lozen. Het enige wat in de komende weken ter beschikking staat is een op het Sas aangebracht noodgemaaltje met een capaciteit van 400 m3 per uur dat het evt. overtollig water uit de haven naar het Haringvliet kan afvoeren. "Het water dat in de haven en havenkom staat zal bij warm weer gaan rotten en gaan gassen, waardoor de verf van de hui­zen zou kunnen bladderen", is de niet mis te verstane verwachting van dhr. Grinwis.
Al kan hem dat somber stemmen, gelukkig is hij met de wetenschap dat in de aangelegde dijk een schuif komt waardoor rivierwater in het Zuiderdiep kan worden gelaten waarmee straks ook de haven van Dirksland kan worden gespoeld en dat heeft uiteraard zijn voordelen.

Dit is een gedeelte van het artikel dat eerder geplaatst werd in Eilanden-Nieuws van 9 juni 1970