Nog steeds veel onduidelijkheid over afloop miljoenenclaim zaak Spuikolk

GOEREE-OVERFLAKKEE – Burgemeester en wethouders hebben in een raadsbrief inzicht gegeven in de ontwikkelingen rond de zaak Spuikolk in Dirksland na de uitspraak van het Gerechtshof. Dit in antwoord op vragen van een drietal fracties. Zij wilden weten of er in de risicoparagraaf van de gemeente rekening is gehouden met dit risico en welke gevolgen dit mogelijk voor de gemeente kan krijgen.

Door Jaap Ruizeveld

Het Gerechtshof heeft een verklaring van recht uitgesproken. Het Hof vindt dat de voormalige gemeente Dirksland toerekenbaar tekortgeschoten is in de nakoming van de overeenkomst die zij met de ontwikkelaar gesloten had. Dit terwijl de rechtbank Rotterdam nog van oordeel was dat de gemeente niet tekortgeschoten is. De wederpartij heeft de schade nog niet gevorderd. Daarom is daarover nog geen uitspraak gedaan. Het Hof stelt alleen dat de gemeente de schade die rechtstreeks voortvloeit uit het tekort schieten in de nakoming van de overeenkomst moet vergoeden. Er is dus nog geen inzicht in de omvang van die schade.

Inschatting

Wel is begin 6 maart. van de wederpartij een voorlopige opgave van de schade ontvangen. Om daarover een rechterlijk oordeel te verkrijgen, moet een zelfstandige juridische procedure, de zgn. schadestaatprocedure, gevoerd worden. De verwachting is dat onze wederpartij die procedure start. Dit risico was ten tijde van het opstellen van de begroting wel bekend, maar het was niet mogelijk er een netto risicobedrag aan te hangen. De inschatting op dat moment was, zo stelt het college, dat de uitkomst van het hoger beroep niet anders zou zijn dan de uitspraak van de rechtbank, in ieder geval dat deze kans laag zou zijn.

Schadebedrag

Achteraf is helaas vast te stellen dat het Gerechtshof een draai van 180 graden maakte ten opzichte van de rechtbank. De gemeente heeft een totaalbedrag in de risico-inventarisatie opgenomen voor lopende claims. Op dit moment hebben deze risico's voor 1 miljoen invloed op het gemeentelijk beschikbare weerstandsvermogen. In de jaarstukken 2014 zal het college een ' top 10 risico's' presenteren. Na een positief cassatieadvies te hebben ontvangen heeft de gemeente - zoals wij eerder publiceerden – besloten cassatieberoep in te stellen bij de Hoge Raad. De wederpartij heeft de gemeente een voorlopige opgave van de schade aangereikt van € 3.944.639,- te vermeerderen met p.m.- posten. Vervolgens is een schade-expert aangesteld om de schade te beoordelen. Gelijk de kosten van rechtsbijstand worden de kosten van deze expertise gedeeld door de gemeente en onze verzekeraar. Of het verzekerde bedrag voldoende is voor eventuele schadevergoeding, hangt af van de hoogte van het schadebedrag af. Volgens de polis is maximaal € 2.500.000 per aanspraak gedekt. Ten aanzien van de juridische kosten wordt een inschatting gemaakt van € 25.000.