Afbeelding
Foto:

'Geruchten en vage verwijten moeten nu van tafel'

Raad stelt begeleidingscommissie in voor inventariserend onderzoek

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeenteraad besloot donderdagavond tot het instellen van een begeleidingscommissie, bestaande uit drie fractieleiders Van Dam (SGP), Eijkenduijn (PvdA) en De Rover (ChristenUnie), die met griffier Jeroen Mimpen als secretaris, een inventariserend onderzoek laat uitvoeren naar binnen de gemeente bekende kwesties, dossiers en of gebeurtenissen die mogelijk een aanwijzing bevatten voor onrechtmatigheden, niet-integer gedrag en of een niet-correcte bestuursstructuur. Het werd geen unaniem besluit omdat Van Alphen (EVV) zich inhoudelijk niet in het voorstel kon vinden.

Door Jaap Ruizeveld

De begeleidingscommissie zal niet in openbaarheid vergaderen. Zij dient regelmatig het seniorenconvent te informeren over de voortgang van het onderzoek en na afronding daarvan zal er een verslag worden uitgebracht aan de gemeenteraad. De verwachting is dat dit voor het eind van dit jaar haalbaar is. Op 13 november 2014 stelde de raad een brede commissie in die werd belast met het formuleren van een probleemstelling voor een onderzoek. Dit gericht op vermeend onrechtmatig handelen en ander ongewenst gedrag op ambtelijk- en bestuurlijk niveau in de voormalige gemeente Oostflakkee en de doorwerking daarvan in de huidige gemeente Goeree-Overflakkee. Ron de Rover leidde deze commissie.

Extern advies

Er werd extern juridisch advies ingewonnen bij dr.J.Joling (Joling bv schadeonderzoek / financial investigations en arbitrage). Een samenvattend document / rapportage was donderdag opgenomen bij het raadsvoorstel in de besluitvormende fase. Met de nieuwe stap kan het werk van de destijds ingestelde commissie formulering probleemstelling onderzoek als afgerond worden beschouwd en wordt deze commissie opgeheven. Op grond van de resultaten van het inventariserend onderzoek wordt beslist welke vervolgstappen gezet moeten worden. Als er voldoende aanwijzingen zijn voor mogelijke onrechtmatigheden, niet-integere gedragingen en niet-correcte bestuurscultuur dat is nader onderzoek gewenst.

Argumenten

Dit kan immers antwoord geven op de vraag wat er nu waar is van de veelvuldig kenbaar gemaakte klachten en beschuldigingen van vermeend onrechtmatig handelen en ander ongewenst gedrag in de voormalige gemeente Oostflakkee. Vervolgens zou het onderzoek zicht moeten geven op de mogelijke gevolgen van deze praktijken in de huidige gemeente, zodat hierop actie ondernomen kan worden. Over de impact van het inventariserend onderzoek laat externe deskundige dr.Joling geen onduidelijkheid bestaan. " Het moet een zodanige omvang en diepgang hebben dat het een helder beeld geeft van feiten en omstandigheden. Het moet gaan om concrete zaken. Beslist geen vage verwijten en of geruchten". Daaraan wordt toegevoegd dat het onderzoek in ieder geval de periode 2010 tot heden betreft en dat het zover terug gaat als op grond van feiten en omstandigheden dit noodzakelijk is.

Kanttekeningen

Nu al lopende procedures zullen conform het advies van de externe deskundige niet in het onderzoek worden betrokken totdat een rechter daarover onherroepelijk heeft geoordeeld. Dit betreft in ieder geval het geschil in de kwestie Labee / Deltahout BV en de door het college en fractieleider / raadslid Maliepaard, respectievelijk Swaneveld en Labee gedane aangiften bij politie/justitie. In aanvulling op het advies kan worden gesteld dat de commissie voorstelt het voormalige Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) te betrekken voor zover het verband houdt met de voormalige gemeente Oostflakkee.                                                                                                                        

Vraagtekens

Aat van Alphen had grote vraagtekens bij het onderwerp. " De materie zit geraffineerd in elkaar. Je zal moeten vergelijken en lezen en dat proces herhalen en dan nog is de vraag of je de vingers er ooit achter krijgt. Deze insteek volstaat niet. Bevoegdheden ontbreken en je komt niet op het gewenste spoor", zei de EVV-fractieleider. Van Dam (SGP) deed een poging om Van Alphen alsnog over de streep te trekken, maar dat lukte niet.