Overwegend droog en tamelijk zonnig meiweer

Het is hier al eens vaker naar voren gekomen dat de maand mei tegenwoordig zelden een langdurige fase met grandioos weer oplevert. Hoe dit exact komt is niet aan te geven, maar kennelijk lukt het niet om een stabiel hogedrukgebied op de juiste plaats voor langere tijd te 'claimen'. In feite kunnen we dit ook concluderen voor de zomers van de voorbije pakweg tien jaar.

Toch is het huidige meiweer niet heel belabberd ofschoon we net een paar dagen hebben (gehad) waarop het tot regen komt/kwam.
Er is een weersverbetering aan zet en inmiddels is het daarbij ook weer iets zachter geworden.
Op vrijdag waagde het kwik op de Eilanden al een avontuurtje richting de grens van 18 graden.
Vervolgens komen de maxima weer wat lager uit door een meer noordwestelijke luchtaanvoer.
De regenperikelen zijn voorlopig even voorbij maar op zaterdag kan een zwak front ons schampen met als resultaat mogelijk een kansje op en verdwaalde bui. De wind neemt dan ook iets toe.
Vervolgens zien we een uitloper van het Azorenhoog zich meer uitbreiden tot over onze omgeving.
Op zondag is het overwegend rustig en kan de middagtemperatuur weer wat winst boeken. Op de maandag kan een verstoring nog even voor meer wolken en enige tijd lichte regen zorgen.

Het licht labiele weerbeeld dat tot in de laatste meiweek zou kunnen aanhouden, is best redelijk.De meeste tijd blijft het droog (mei wordt in onze contreien weer een te droge maand) met flinke zonnige perioden. De ligging van het hogedrukgebied met het accent vooralsnog west van ons zorgt ervoor dat de stroming aanlandig blijft. Door de koele instroom van over zee behoeven we geen toptemperaturen te verwachten in onze contreien in het zuidwesten van Nederland. Overdag halen we doorgaans een graad of 15 terwijl het in de nachten tot 7-8 graden kan afkoelen.

Eerst als het hoog zou gaan doorschuiven richting Scandinaviƫ of de Baltische Staten kan een noordoostenwind warmere lucht gaan aanvoeren met maxima tot 20-22 graden. Dat zou een optie kunnen zijn voor de slotfase van mei. Meestal dient zich dan beter weer aan met een flinke lift van de temperatuur. In 1982 resulteerde dit zelfs in een warmtegolf die tot 5 juni duurde.