Afbeelding
Foto: pr

Ik zal verborgen zijn

Eline Rosenhart
Uitgeverij Voorhoeve, 2015
544 blz., € 19,99
ISBN 9789029 721066

'In iedere generatie staat een Haman op. Wees een Hadassah.' Met deze woorden besluit de 21-jarige Eline Rosenhart haar indrukwekkende debuut 'Ik zal verborgen zijn'.

Twee Joodse vrouwen met dezelfde naam, Hadassah, leven in verschillende perioden. De een leeft in de tijd van het Perzische rijk en de ander vlucht na de Kristallnacht vanuit Hamburg naar Nederland en groeit op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de inval van de Nazi's in Nederland besluit Hadassah het voorbeeld van haar naamgenote te volgen en neemt ze het, door deelname aan het verzet, op voor haar volk.

Na de oorlog gaat een diep gekoesterde hoop en wens van Hadassah in vervulling: thuis komen in Erets Jisraël.

Rosenhart laat de verhaallijnen van de twee vrouwen op een boeiende manier samenkomen. Ze schrijft heel beeldend over het Perzische rijk waar Hadassah, later Esther genoemd, door koning Ahasveros wordt uitgeroepen tot koningin van Perzië en door haar tussenkomst Gods verbondsvolk Israël redt van de door Haman beraamde volkerenmoord.

Beiden vrouwen krijgen, elk in hun eigen tijdperk, te maken met antisemitisme, genocide en verraad. Toch blijft het verhaal niet in deze donkere dreiging hangen, er straalt, al is het soms maar een klein sprankje, ook iets van hoop en vertrouwen tussen de regels door.

De vrouwen hebben gemeen dat ze, elk met hun eigen gaven en in hun eigen tijdperk, strijden voor hun in het voortbestaan bedreigde volk.

Koningin Esther leefde als Jodin in een seculiere omgeving aan het hof, maar bleef trouw aan haar geloof. Hadassah Liebermann komt door haar verzetsactiviteiten in aanraking met christenen en laat haar aanvankelijke wantrouwen tegen hen langzamerhand los.

Inlevingsvermogen

Het verhaal van Hadassah Liebermann wordt verteld vanuit het ik-perspectief, de lezer kruipt als het ware onder haar huid. De schrijfster switcht naar het personale perspectief als ze vertelt over de wederwaardigheden van koningin Esther.

De schrijfster heeft zich goed voorbereid op het schrijven van deze historische roman. Met inlevingsvermogen en kennis van zaken beschrijft ze de geschiedenis van koningin Esther aan het Perzische hof. Maar de lezer zal zich vooral kunnen identificeren met de Hadasssah van de 20e eeuw, de vrouw die ondanks de grote persoonlijke verliezen die ze leed door de Sjoah, de vernietiging van het Joodse volk, een nieuw leven en een thuis krijgt in Israël.

Het verhaal van Esther eindigt in de kibboets Shefaim, op 21 april 1988, Jom Hazikarom, met een bijzondere gebeurtenis.

Een boek als 'Ik zal verborgen zijn' komt, gezien de grote hoeveelheid informatie, het best tot zijn recht na herlezen.

Het boek bevat een verklarende woordenlijst met de meest voorkomende Hebreeuwse woorden en uitdrukkingen.

'Ik zal verborgen zijn' is de eerste volwassenenroman van Eline Rosenhart. Op 16-jarige leeftijd schreef ze 'In liefde verbonden', een Young Adult-roman over de Amerikaanse burgeroorlog.

De 21-jarige Eline Rosenhart studeert Midden-Oostenkunde en Joodse studies in Tel Aviv.

Wie aansluitend meer wil lezen over hoe de Joodse bevolking de vervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog onderging: het indrukwekkende levensverhaal 'De danseres zonder benen' en 'Sterrekinderen' (C. Asscher-Pinkhof, uitgeverij Kok) zijn in dat opzicht zeer de moeite waard.

Meer informatie: www.kok.nl

Door Jolanda Driesse-Bosland