Afbeelding
Foto: pr

Hemels onderwijs

'Hemels onderwijs, de zaligsprekingen', door ds. D. Heemskerk, verschenen bij Den Hertog uitgeverij onder ISBN nummer 9.789.033.126.703. en kost 12,50 euro.110 blz. Ds. Heemskerk is predikant in de Hersteld Hervormde Kerk.

Christus bekleedt het ambt van profeet en als Hij de Schriften opent doet Hij dat als Machthebbende en niet als de Schriftgeleerden. Vanaf een berg heeft Hij de zaligsprekingen uitgesproken, waarin de eigenschappen en de kenmerken van de oprecht gelovigen worden getypeerd. De Heere Jezus geeft een beschrijving van de werking van de Heilige Geest door Zijn Woord in het hart van zondaren. Zo trekt Hij uit de duisternis tot Zijn wonderbaar licht.

In dit boekje behandelt de auteur iedere zaligspreking afzonderlijk. Duidelijk komt naar voren dat hier een schat van geestelijk onderwijs in opgesloten ligt.

Het boekje bevat tien hoofdstukken, waarvan er negen beginnen met Zalig…

Onderwijs vanaf een berg
Zalig… de armen van geest
Zalig… de treurende
Zalig… de zachtmoedigen
Zalig… de hongerden en dorstenden naar de gerechtigheid
Zalig… de barmhartigen
Zalig… de reinen van hart
Zalig… de vreedzamen
Zalig… de vervolgden om der gerechtigheid wil
Zalig… om Mijnentwil

De laatste bijdrage van ds. Heemskerk geeft aan dat het leven van de oprechte christen echt niet alleen bestaat uit droefheid en klagen. Integendeel, in de woorden van vers 12 wordt de ware Kerk opgeroepen tot blijdschap en verheuging: 'Verblijdt en verheugt u, want uw loon is groot in de hemelen. De Heidelbergse Catechismus laat ook horen dat de ware bekering, de tegelijkertijd ook een dagelijkse bekering is, bestaat uit de afsterving van de oude mens en de opstanding van de nieuwe mens (Zondag 33).

Echter, deze blijdschap is niet te vergelijken met de vreugde en de blijdschap van de wereld. Het is geen blijdschap over ijdele, onnutte zaken. Het bestaat ook niet uit vleselijk genot en zoveel mogelijk lawaai. Neen, het is een hartelijke vreugde, een blijdschap over het Goddelijk genadewerk voor de zondaar. Het is een verlustiging over het welbehagen des Vaders en het offer van de Zoon, door de werking van de Heilige Geest. Het is een vreugde, die alle verstand te boven gaat (blz. 108)

Een hart om Hem te vrezen

Thomas Boston (1676-1732) heeft ons veel geschriften nagelaten. Zelf heeft hij slechts twee gemeenten gediend: Simprin en Ettrick. Boston behoort tot de meest vooraanstaande Schotse theologen in de 18e eeuw. Wat is kenmerkend voor zijn geschriften? Innige godsvrucht (godsvreze) en een geheiligde kennis van Gods Woord. Dit boekje heeft als titel: 'Een hart om Hem te vrezen'. Drie preken met als tekst: 'Och, dat zij zulk een hart hadden om Mij te vrezen'. Hij heeft ze gehouden in 1709. Met grote nadruk wijst hij erop dat het belijden van God een zaak van het hart moet zijn en niet met de mond alleen. We moeten eerlijk gemaakt worden voor God, maar ook voor onszelf. Dit boek is bedoeld als een ernstige en liefdevolle aansporing om de Heere te vrezen.

Opnieuw uit het Engels vertaald door N.A. Eikelenboom. ISBN nummer: 9. 789. 033.126. 741. Het kost 10,90 euro en bevat 75 blz.

De tekst waarin deze oproep staat, vinden we in Deuteronomium 5 vers 29:

'Och, dat zij zulk een hart hadden om Mij te vrezen en al Mijn geboden te alle dagen te onderhouden, opdat het hun kinderen welging in eeuwigheid.'

De eerste preek heeft als onderwerp: Een plechtig verbond

In de tweede preek behandelt Boston: Een oprecht hart

Tenslotte komt in de derde preek Schijn en wezen aan de orde.

De laatste preek eindigt Boston op een bijzondere wijze (blz. 75.)

Het is aan de zijde des Heeren een ernstige zaak, en u hebt iets waardevols in handen. U zou er goed aan doen als u daar met ijver een goed gebruik van zou maken. Zegt u: Biedt Hij Zich werkelijk aan mij aan, ondanks mijn onwaardigheid? Ja, aan u. We hebben er geen gewetensbezwaar tegen om Hem persoonlijk aan ieder van u aan te bieden, ja, aan de slechtste van u allen.

Openbaring 3 vers 20: Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop; indien iemand Mijn stem zal horen en de deur opendoen, Ik zal tot hem inkomen, en Ik zal met hem avondmaal houden en Hij met Mij. Het is niet de onwaardigheid, maar wel de onwil die de overeenkomst zal bederven. En de Geest en de bruid zeggen: Kom! En die het hoort, zegge: Kom! En die dorst heeft, kome; en die wil, neme het water des levens om niet.

Afbeelding