Een deel van de vangst.
Een deel van de vangst. "Alles staat er keurig en ordelijk bij." Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

"Omgerekend heeft deze megavangst een straatwaarde van honderden miljoenen euro's"

Vervolg van voorpagina

De politie is in het zuiden van het land al langere tijd bezig met een intensieve aanpak van criminele organisaties die actief zijn op het gebied van productie en verhandeling van synthetische drugs. Hierbij zet Taskforce Brabant-Zeeland zich in om als overheid de zogenaamde ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.

Ondermijning

"Eén van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld, ondermijning genoemd", zo geeft de politie aan. "Bij ondermijning gaat het om illegale activiteiten, die vrijwel niet uitvoerbaar zijn zonder gebruikmaking van legale diensten zoals transport, opslag, vergunningen, huisvesting en financiering. Om hier de vingers achter te krijgen is een speciaal ondermijningsteam in het leven geroepen dat bestaat uit medewerkers van de politie, de FIOD en de Belastingdienst. Deze werken nauw samen met onder andere het Openbaar Ministerie, provincies, gemeenten, bedrijven en instanties, bijzondere opsporingsdiensten en justitie in het buitenland.

Invallen

In dit verband leidde langdurig onderzoek dinsdagmorgen tot invallen in meerdere plaatsen in Nederland: in Weert, Oudenbosch, Sint Willebrord, Roosendaal en in Den Bommel. In Weert werd in een loods een apaanlab aangetroffen. In Roosendaal werden naast jerrycans met chemicaliën een vrachtwagen vol hennepteelt gerelateerde goederen en een gestolen auto in beslag genomen. In St Willebrord werden in een schuur in drie grote diepvrieskisten vaten met resten van chemicaliën en MDMA (XTC) aangetroffen, terwijl ook in een woning nog 1,3 kilo MDMA lag. Ook werden enkele tienduizenden euro's contant geld in beslag genomen.
De vondst in Den Bommel overtrof echter alles. Hier werd een opslagplaats aangetroffen, waarvandaan de genoemde grondstoffen geleverd werden aan laboratoriums, aldus Janus. Omgerekend naar straatwaarde van de drugs die met deze grondstoffen gemaakt zouden worden, gaat het om honderden miljoenen euro's, zo vertelde de politiewoordvoerder dinsdagmorgen. In de loop van de dag werd een start gemaakt met het ontmantelen van de opslag en het afvoeren van de chemicaliën, die vernietigd zullen worden. Gedurende de ontruimingswerkzaamheden, die tot eind woensdagmiddag duurden, werd het terrein rond het pand afgezet. Het pand zelf zal voor onbepaalde tijd zijn verzegeld.
Vervolgonderzoek moet het net doen sluiten, zodat de criminelen in de kraag worden gevat. Twee personen, een 58-jarige man en een 61-jarige vrouw, zijn inmiddels aangehouden en in verzekering gesteld.

Onverantwoord risico

In een eerste reactie geeft waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker aan "blij te zijn dat deze ontdekking gedaan werd", enerzijds omdat hiermee een eind werd gemaakt aan een situatie die in geval van een calamiteit in het pand een enorm explosiegevaar met zich mee zou brengen. "Het is een onverantwoord risico dat genomen werd om hier een dergelijke opslag erop na te houden." Anderzijds is de burgemeester blij dat door deze opsporingsactie "de criminaliteit een flinke slag is toegebracht".

Alert zijn

Daarnaast geeft Lokker aan dat de gemeente een campagne wil starten waarbij alle burgers ertoe worden opgeroepen om alert te zijn op wat ze in hun eigen omgeving waarnemen en opmerkelijke dingen te melden bij te gemeente. "Bijvoorbeeld als in een leegstaande schuur of loods opeens bedrijvigheid wordt waargenomen. Naar aanleiding van dergelijke tips, maar ook wel steekproefsgewijs, wil de gemeente in het vervolg panden op het eiland langsgaan om na te gaan of achter de muren geen criminele activiteiten schuilgaan. In voorkomende gevallen zal het betreffende pand niet alleen worden ontruimd, maar ook worden verzegeld, zodat er nadien niemand anders meer in kan of gebruik van het pand kan maken zonder tussenkomst van de gemeente. "Het is een samenwerking met de politie, waarbij richting criminaliteit het signaal wordt afgegeven dat niet alleen justitie, maar ook het gemeentelijk bestuur alert is en hen op de huid zit", aldus de burgemeester.

Afbeelding