Afbeelding
Foto: Jaap Mackloet

Geslaagde Koorreis 'Jeduthun' naar Duitsland

MIDDELHARNIS - De 3-daagse koorreis van 7 t/m 9 mei is weer achter de rug en de leden van 'Jeduthun' met partners kijken er met voldoening op terug. Het waren intensieve dagen, maar dat wist het koor al voor vertrek. Reisleider Jaap Mackloet schreef een verslag van deze koorreis.

"Donderdagmorgen om 6.00 uur heerste er al vroeg bedrijvigheid op de parkeerplaats bij Tieleman Keukens. Twee touringcars van Zwaluw Reizen vulden zich met bijna 80 deelnemers om koers te zetten naar Duitsland. In beide bussen werd er door bestuursleden de dag geopend met een toepasselijk gedicht en kon de reis beginnen.

Keulse Dom

Onderweg, net voor de grens werd koffie gedronken met heerlijk gebak erbij. Toen richting Keulen. Eind van de morgen stapte iedereen naast de Dom uit, wat op velen een enorme indruk maakte. Torens van 157 meter hoog en een bouwtijd van 632 jaar spreekt velen tot de verbeelding. Om daarin ook nog te mogen zingen was voor menigeen een hoogtepunt. Na het middaggebed werd de kerk betreden om op het koorpodium enkele nummers te zingen.

Het koor zong: Als ik kom tot U, Sanctus, Abba Vader en Grote God wij loven U.
Het maakte diepe indruk op de koorleden en ook op het aanwezige publiek, want de Dom is een grote publiekstrekker. Voor het internationale publiek zong Jaap Mackloet solo het 3e couplet van Abba Vader in het Engels met een neuriënd koor op de achtergrond.

Naar de Moezel

Na nog een paar uurtjes vrij tijd werd koers gezet naar de Moezel. Via een prachtige route zakten we af om bij Cochem uit te komen. Het koor kwam eind van de middag aan in Ellenz Poltersdorf, 12km. voorbij Cochem. Hier bevond zich het hotel voor de komende twee nachten.

Na een heerlijk dinerbuffet stonden de bussen weer klaar om ons naar de andere kant van de Moezel te brengen voor een avondrondvaart over de Moezel. Een boot voor het koor alleen, was erg gezellig en fraai om de hellingen en dorpjes vanaf het water te zien. Rond 22.30 uur kwamen we terug bij ons hotel en de meesten waren wel toe aan een poosje bedrust.

Trier

Vrijdag vertrokken we na het ontbijt naar Trier. Na een mooie rit van 85 km. kwamen we om 10.00 uur aan. Voor de liefhebbers waren er twee Nederlands sprekende gidsen voor een stadswandeling door Trier. Zij deden de geschiedenis herleven, want Trier was een belangrijke stad in de Romeinse tijd en middeleeuwen. Anderen vermaakten zich prima in deze fraaie stad, want het weer was heerlijk voor een lekker terrasje en mooie wandeling.
Om 12.00 uur zou het koor een optreden verzorgen in de Dom van Trier. In deze akoestisch fraaie kerk zong het koor hun nummers a capella op hoog niveau. Dirigent Jan Wisse wist het koor weer te inspireren om op hoog niveau te zingen.

Het was tijd geworden voor koffie en soep en nog wat vrije tijd in Trier.
Om 2 uur werd koers gezet naar het volgende optreden. We rijden naar de Salmvallei, waar Abdij Himmerod is gelegen. Deze Abdij is in 1134 door een Franse monnik, Bernard van Clairveaux, opgericht en ligt in een fraaie omgeving. Hij wordt nog steeds bewoond door een aantal monniken.

Na een welkomstwoord door één van de paters was de kerk voor ons om te zingen en musiceren.

In deze kerk bevindt zich een 4-klaviers orgel, dus voor onze organist Hans van Heemst een mooie gelegenheid om zich eigen te maken met dit instrument. Voor een koor is het een moeilijke kerk om te zingen, er is een nagalm van 8 à 9 seconden… Door aan de korte kant op te stellen zong het koor prima en toehoorders moesten wel een juiste plaats opzoeken, want de zang rolde door de kerk heen. Er werd een programma van liederen afgewisseld met orgelsolo's van Hans uitgevoerd.

Na afloop nog wat rondgekeken op het mooie terrein van het klooster.

Weer snel in de bus, want 's avonds stond nog een optreden op het programma, maar eerst dineren in het hotel. Na het diner met de bussen naar de andere kant van de Moezel, waar het fraaie plaatsje Beilstein tegen de heuvels ligt. In de kerk van Beilstein zouden we een concert geven.

De aankondigingen zagen we al hangen en we werden gastvrij ontvangen.
Na een welkom door koorlid/reisleider Jaap Mackloet in het Nederlands en Duits kon het koor hun programma gaan afwerken, begeleid door Hans van Heemst op het historische orgel. Een afwisselend programma van koorzang en orgel werd erg gewaardeerd door het aanwezige publiek. Als toegift werd het Piet Hein gezongen, Hollandser kan niet.

Na afloop van het concert werd er gezamenlijk koffie gedronken in het naast de kerk gelegen Kloostercafé, een gezellige afsluiting van deze intensieve dag.

Met drie optredens heeft deze dag zijn sporen nagelaten en gingen de meesten voor een goede nachtrust naar hun kamer.
Zaterdag was al weer de laatste dag en moest de terugreis aanvaard worden. Na het ontbijt de koffers in de bus en door België richting Antwerpen. Na een koffiestop in de buurt van Luik reden we een enorme file in, zodat we ruim een uur later in Antwerpen aankwamen.

Ons optreden in Onze lieve Vrouwen Kathedraal kon toch doorgang vinden, wat het slotoptreden was van onze reis. We zongen heerlijk in deze grote kerk, waar ook veel publiek aanwezig was.
Na nog wat vrije tijd stapten we in de bus richting Restaurant Grevelingen op de gelijknamige dam voor ons afscheidsdiner.

Onderweg waren sommigen al niet fit en keerden voor het eten al naar huis. Later en de volgende dag hadden velen last van hun buik en darmen. De oorzaak is moeilijk te achterhalen, maar zal wel met voedsel te maken hebben, vervelend om zo een reis te beëindigen.

Het koor kijkt toch terug op een mooie koorreis met een prachtig programma. Beter-uit Groepsreizen op Maat en koorlid/reisleider Jaap Mackloet zijn blij met het goede verloop van hun inspanningen.

Wilt u ook op reis met uw koor of vereniging, neem contact op met Beter-uit of Jaap Mackloet".

Zaterdag 23 mei is er een jubileumconcert t.g.n. 30 jaar Jeduthun in de Herv. Kerk van Middelharnis, m.m.v. Mannenkoor Groot Rotterdam. Aanvang 19.30 uur. Toegang vrij(collecte)